Ohřívané špagety s pesto
Prof. Schreiber cituje varování, uveřejněné v New England J. Med. 336, 1142, 1997, o nebezpečí ohřívaných špaget s pesto. V témže časopise (336, 1173–4, 1997) je informace o cerulidu, prudkém hepatotoxinu, který působením Bacillus cereus vzniká v nevhodně skladovaných rýžových pokrmech. Cerulid, vyvolávající těžké až smrtelné poškození jater, je cyklický peptid, jehož přesná struktura ještě není stanovena. Toxin poškozuje funkci mitochondrií, betatoxidaci acylkoenzym-A-dehydrogenázy. Mitochondriální poškození jater se projevuje mikrosteatózou [patologickým hromaděním tuků], a ta se projevuje například hyperamonemií [zvýšenou koncentrací čpavku při jaterním selhání]. Takto nemocnému člověku se nesmí podávat salicyl a sedativa. Prognóza zmíněného jaterního poškození je velmi závažná – poslední možností je transplantace jater. Pokládám toto konstatování o nebezpečí závažného jaterního onemocnění nevhodně ošetřeným pokrmem z rýže za důležité – vzhledem k velké oblibě pokrmů z těchto surovin.
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [188,71 kB]