mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

lagrangeián, jacobián, vandermondián

 |  5. 8. 1996
 |  Vesmír 75, 477, 1996/8

Ve starších odborných pracích se dávala přednost dvojslovným matematickým termínům (Lagrangeova funkce, Jacobiho determinant, Vandermondův determinant), univerbizovaných pojmenování však přibývá (gramián, hamiltonián, laplaceián, wronskián), dává se jim přednost.

Přípona -ián v češtině nepatří k frekventovaným. Hlavní významovou skupinu tvoří jména osob podle příslušnosti k církvím, sektám, hnutím, uměleckým či filozofickým směrům ap. (salesián, vegetarián, voltairián), dále cizí vlastní jména (Maxmilián), pár jmen obyvatelských (Sicilián), z neživých entit jména několika přírodnin (encián, baldrián) a některá abstrakta (radián, meridián). O moc víc toho není.

Zatímco v pojmenovávání osob podle příslušnosti je sufix -ián spíš na ústupu (vítězí např. podoba hegelovec před hegelián), v názvech matematických výrazů odvozených od osobních jmen jejich autorů se jeví jako produktivní. Vzhledem k tomu, že se -ián připojuje zpravidla k nedomácím slovním základům, a to k příjmením, jsou někdy nejasnosti s tím, k jaké podobě slovního základu sufix připojit. Např. pro Hessův determinant se již víceméně ustálil univerbizovaný termín hessián (nikoli hesseián), též pro vandermondián se ustálila podoba s vypuštěným -e, ale pro Lagrangeovu funkci jsou v některých slovnících 3 varianty: lagrangeián, lagranžiánlagrangián.

Pozoruhodnou historii má termín trkalián. Je to zatím jediný doložený univerbát této významové skupiny utvořený od domácího slovního základu (podle fyzika Viktora Trkala, 1888 –1956). Vznikl však v angloamerickém jazykovém prostředí a do češtiny byl později přejat jako synonymum dvojslovného termínu Trkalovo pole. (Naše řeč 78, 183, 1995/4)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé

O autorovi

Pavla Loucká

Mgr. Pavla Loucká (*1950) vystudovala obor čeština-jugoslavistika na Filozofické fakultě UK v Praze. V redakci Vesmíru se zabývá jazykovou úpravou textů a popularizací češtiny. Deset let (1996–2006) psala pro Vesmír jazykové koutky. Je autorkou dvou knih o češtině: „Zahrada ochočených slov“ (Dokořán 2007) a „Dech, duch a duše češtiny“ (Albatros 2008).

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...