Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Znovu o vzniku hmyzích křídel

 |  5. 4. 1996
 |  Vesmír 75, 236, 1996/4

Tak. A máme to tu znovu. Tentokrát James H. Marden a Melissa G. Kramerová ze Státní pensylvánské univerzity (USA) přišli s dalším důkazem pro svůj názor, jak že vznikla hmyzí křídla (viz Vesmír 74, 389, 1995/7). Samečkové americké pošvatky Allocapnia vivipara mají jen krátká křídla (samičky normální), která jim nedovolují létat, zato s jejich pomocí výborně plachtí po hladině vody. Sebemenší závan větru je okamžitě posunuje. To by měl být ve vývoji hmyzích křídel ten přechodný stav, kde takováto ještě krátká křídla vznikla z žaberních plátků vodního hmyzu. Sledujeme-li správně myšlenku autorů, pak snad plátky sloužící již „veslování“ mohly zaznamenat užitečnost jejich vystrčení nad hladinou do proudícího vzduchu. Tak by mohla být povzbuzena změna těchto částí nejprve do podoby, kterou mají zmíněné pošvatky, a nakonec do plnohodnotných křídel. Je to skutečně jen jeden z názorů, který bude mít jistě své odpůrce. Jinak, jsou tyto myšlenkové snahy v tom našem lidském hledání ty nejdůležitější? (Nature 377, 332, 1995)

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Josef Chalupský

Doc. Josef Chalupský (*12. 3. 1931 — †30. 10. 2019) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK. Na téže fakultě dlouhodobě působil a přednášel na katedře parazitologie a hydrobiologie. Miloval Japonsko, historii, umění; byl znalcem ex libris a grafiky (podle jeho charakteristického písma vznikl i font Chalupsky CE).

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...