Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jiří BAMBAS: Březohorský rudní revír

vydal Komitét sympozia Hornická Příbram ve vědě a technice, 200 stran, 100 Kč, Příbram 1992
 |  5. 4. 1995
 |  Vesmír 74, 225, 1995/4

Dolování na Příbramsku začíná snad již v prehistorických dobách, ale během celého středověku šlo spíš o opakované, nepříliš významné pokusy. Sláva příbramského dolování patří cele 19. stol., kdy tato lokalita byla jediným velkým podnikem českého rudního hornictví, který se vyplácel a jenž byl schopen obstát v konkurenci levného amerického stříbra. Ještě okolo r. 1750 se těžba pohybovala v hloubkách okolo 100 m. K obratu ve vývoji dolování došlo r. 1780, kdy byla na návrh hormistra Allise zřízena Vojtěšská těžní jáma. K ní záhy přibyla jáma Anna a začalo se pracovat na Dědičné štole. Další rozmach prací byl umožněn zavedením parních strojů. Na Vojtěchu bylo r. 1875 poprvé na světě dosaženo hloubky l 000 m.

Kniha J. Bambase nás informuje o historii dolování, geologii a metalogenezi oblasti, báňské technice a celkovém rozsahu důlních děl. Je to po téměř století nová monografie věnovaná příbramskému rudnímu revíru, navíc z pera člověka, který jej detailně zná. Připomeňme, že roku 1995 uplyne 100 let od úmrtí Františka Pošepného, profesora geologie na Vysoké škole báňské v Příbrami, a že před 170 lety se narodil prof. Jan Krejčí, otec české geologie.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Jiří Valta

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...