Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024

Aktuální číslo:

2024/9

Téma měsíce:

Chiralita

Obálka čísla

Josef Berger: Biologie v otázkách

Nakladatelství TOBIÁŠ 1994, 223 str., 65 Kč
 |  5. 6. 1994
 |  Vesmír 73, 316, 1994/6

Publikace se zabývá l7 biologickými disciplínami. Začíná algologií a přes anatomii a histologii živočichů, biochemii, cytologii, embryologii, mikrobiologii, virologii, mykologii, hematologii, imunologii, ekologii, systematickou zoologii a dějiny biologie se dostává do rostlinné říše s otázkami z fyziologie rostlin, rostlinné morfologie a systematické botaniky. Autor správně zařadil i otázky paleontologie. Rozsah kapitol podle autora odpovídá úrovni probírané látky na středních školách a požadavkům přijímacích zkoušek na vysoké školy.

Kniha je převážně určena studentům středních škol pro ověření a doplnění základních znalostí z oborů, které bezprostředně souvisejí s životem kolem nás. Jak autor uvádí, použité třídění na vybrané biologické disciplíny má pouze informativní charakter s cílem upozornit na jejich základní obsah.

Publikace se bude pravděpodobně líbit těm čtenářům (studentům), kteří již mají základní znalosti a budou si je chtít lépe zafixovat do paměti, nebo si alespoň ověřit úroveň a rozsah zvládnutí biologie. Svou koncepcí a do určité míry i jednoduchostí hodnocení odpovědí (správná odpověď +1 bod, nesprávná odpověď -2 body, odpověď „nevím“ 0 bodů) dává příručka čtenáři možnost ověřit si své znalosti velmi rychle.

Autor jistě podle svého nejlepšího mínění vtěsnal celou širokou problematiku středoškolské biologie do několika tisíc otázek na 220 stranách, s cílem vytipovat pro studenty nejobtížnější pasáže. Je to záslužné, ale domnívám se, že pracovníkům některých specializací se bude zdát, že by otázek mělo být více, aby byl lépe zdůrazněn a podchycen jejich obor.

Recenzovanou knihu mohou ve smyslu prezentované metody velmi dobře využít i středoškolští učitelé při pedagogické činnosti, a to jako otevřený systém ověřování znalostí, tj. že zkoušející může využít specifičnost přednášeného oboru a otázky z dané problematiky doplňovat či rozšiřovat. Domnívám se, že kniha Biologie v otázkách bude dobrou pomůckou pro studenty připravující se na přijímací zkoušky na vysokou školu. Publikace by mohla také sloužit jako základ pro vytvoření počítačových testů v biologických oborech. 1)

Poznámky

1) Pozn. red.: Prosíme ty, kteří se o vytvoření testu či jeho používání chtějí pokoušet, aby si nejdříve přečetli článek RNDr. Jiřího Fialy Testování testování, Vesmír 73, 245, 1994/5.
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Vladimír Tlučhoř

 

Doporučujeme

Homochirální život a racemická smrt

Homochirální život a racemická smrt uzamčeno

Tomáš Ovad, Petr Slavíček  |  2. 9. 2024
Saský král Lothar III. zahájil krátce po své korunovaci římským císařem tažení na Sicílii, ovládanou normanským panovníkem Rogerem II. Ačkoli...
Žabí poklad amazonských domorodců

Žabí poklad amazonských domorodců

Pro někoho jde o magickou medicínu prodávanou na internetu, pro domorodé obyvatele Amazonie o cennou surovinu využívanou v tamní medicíně, ale v...
Podvodní ohňostroj

Podvodní ohňostroj uzamčeno

Bioluminiscence, tedy proces produkce a emise studeného světla živými organismy, se může uplatnit v základním výzkumu, v neinvazivním...