Aktuální číslo:

2019/1

Téma měsíce:

Led

Jak proti hořkosti

 |  5. 1. 1994
 |  Vesmír 73, 57, 1994/1

Hořkost některých potravin, ale zejména léků, je na závadu jejich používání. Potravinářský i farmaceutický průmysl se proto snaží hořké chutě zastřít, maskovat. Nyní (Nature 365: 213, 1993) se dozvídáme, že lipoprotein PA-LG, tvořený fosfatidovou kyselinou (PA) a beta-laktoglobulinem (LG), potlačuje nervové reakce a brání pociťování hořké chuti u lidí. Připravuje se smísením LG a PA ve vodní suspenzi a usušením. PA se připravuje ze sojových bobů a LG z mléka - tak by měly být neškodné. PA-lG brání hořké chuti chininu, L-leucinu, kofeinu a papaverinu, nebrání pociťování chuti slané (o kyselé a sladké se nemluví). PA-lG se zřejmě váže na chuťové receptory na jazyku pro hořkou chuť zkoušených látek.

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Dostali jsme obrovskou šanci

Dostali jsme obrovskou šanci

Eva Bobůrková  |  7. 1. 2019
Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, jíž jsou oceňováni myslitelé „přesahující svým dílem do kulturního, společenského i každodenního...
Dejte to k ledu. Ale ke kterému?

Dejte to k ledu. Ale ke kterému? uzamčeno

Dominik Heger  |  7. 1. 2019
„A přece mě můj dobrý kůň ve vlasti přenesl přes široké jezero jako to za námi, a přitom si nesmočil ani chlup nad kopytem,“ řekl křesťanský rytíř...
Nedopsaný příběh červeného sněhu

Nedopsaný příběh červeného sněhu

Červené zabarvení sněhu v horských a polárních oblastech způsobené masivním namnožením mikroskopických řas přitahuje pozornost od dávných dob....

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné