Jak proti hořkosti
| 5. 1. 1994 | Vesmír 73, 57, 1994/1
Hořkost některých potravin, ale zejména léků, je na závadu jejich používání. Potravinářský i farmaceutický průmysl se proto snaží hořké chutě zastřít, maskovat. Nyní (Nature 365: 213, 1993) se dozvídáme, že lipoprotein PA-LG, tvořený fosfatidovou kyselinou (PA) a beta-laktoglobulinem (LG), potlačuje nervové reakce a brání pociťování hořké chuti u lidí. Připravuje se smísením LG a PA ve vodní suspenzi a usušením. PA se připravuje ze sojových bobů a LG z mléka - tak by měly být neškodné. PA-lG brání hořké chuti chininu, L-leucinu, kofeinu a papaverinu, nebrání pociťování chuti slané (o kyselé a sladké se nemluví). PA-lG se zřejmě váže na chuťové receptory na jazyku pro hořkou chuť zkoušených látek.
RUBRIKA: Aktuality
O autorovi
Vratislav Schreiber
Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.
Doporučujeme
Milostný život nálevníků 
Ivan Čepička | 5. 5. 2025
Pohlavní proces, sex, je jedním ze zásadních vynálezů eukaryot. Projevy s ním spojené jsme zvyklí vídat na makroskopické úrovni, ať už to jsou...
Chromozomy, geny, hormony a pohlaví
Jaroslav Petr | 5. 5. 2025
Na téma „ona a on“ se píšou básně, romány i dramata. Pestré a napínavé příběhy nabízí i příroda. Cesty, jimiž se může ubírat vývoj pohlaví...
Dřevěné mrakodrapy 
Václav Sebera | 5. 5. 2025
Nejvyšší člověkem postavené stavby jsou takové, které se přibližují, doslova drápou, k mrakům – mrakodrapy. Nepřekvapuje, že jejich nosné systémy...