Aktuální číslo:

2019/9

Téma měsíce:

Hejno

Jak proti hořkosti

 |  5. 1. 1994
 |  Vesmír 73, 57, 1994/1

Hořkost některých potravin, ale zejména léků, je na závadu jejich používání. Potravinářský i farmaceutický průmysl se proto snaží hořké chutě zastřít, maskovat. Nyní (Nature 365: 213, 1993) se dozvídáme, že lipoprotein PA-LG, tvořený fosfatidovou kyselinou (PA) a beta-laktoglobulinem (LG), potlačuje nervové reakce a brání pociťování hořké chuti u lidí. Připravuje se smísením LG a PA ve vodní suspenzi a usušením. PA se připravuje ze sojových bobů a LG z mléka - tak by měly být neškodné. PA-lG brání hořké chuti chininu, L-leucinu, kofeinu a papaverinu, nebrání pociťování chuti slané (o kyselé a sladké se nemluví). PA-lG se zřejmě váže na chuťové receptory na jazyku pro hořkou chuť zkoušených látek.

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Chůze v davu: impulzy bez doteku

Chůze v davu: impulzy bez doteku

Milan Krbálek  |  2. 9. 2019
„Nejednou nás chybný krok ponořil až ke stehnům do tmavého rosolovitého bahna, které se na metry kolem nás pod našimi kroky vlnilo. Jeho přilnavá...
Sportující faraon

Sportující faraon

Břetislav Vachala  |  2. 9. 2019
Schopný král byl zárukou, že nezvítězí síly zla a chaosu a „boží země“ Egypt bude trvale vzkvétat a bude se dařit jejímu lidu. To potvrzoval...
První obraz horizontu černé díry

První obraz horizontu černé díry

Michal Bursa  |  2. 9. 2019
Když jsme spolu s Vladimírem Karasem v roce 2010 psali o vyhlídkách radioastronomie na přímá pozorování černých děr (Vesmír 89, 226, 2010/4), byla...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné