i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Cykasy manipulují s hmyzem již od druhohor

 |  10. 7. 2023
 |  Vesmír 102, 372, 2023/7

Dobrý parfém v rozumném množství příjemně voní. Jak ale dobře vědí cestující městské dopravy, pokud se parfémy zkoncentrují třeba v přeplněné tramvaji za letního horka, stává se z nich nevkusná voňavka a každý je rád, může-li už konečně vystoupit. Právě tuto strategii používají cykasy pro komunikaci s hmyzem nejspíš už přes 150 milionů let.

Cykasy patří společně s jehličnany, jinany a liánovci – ty poslední se také někdy řadí k jehličnanům – mezi nahosemenné (Gymnospermae). Jako jediné nahosemenné rostliny jsou opylovány hmyzem a jsou zřejmě prvními rostlinami, které tento způsob rozmnožování začaly používat – podle paleontologických dokladů v triasu, ale dost možná už v permu. Protože cykasy netvoří pravé květy, ale jen jednopohlavní šištice s pylem nebo s vajíčky, je otázkou, jak lákají hmyz, když nemohou opylovačům nabídnout sladký nektar (pro přesnost: zárodečník – archegonium – cykasů obsahuje malou kapku sladké tekutiny, která zachycuje pyl a je hmyzu k dispozici).

Nyní vidíte 28 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Etologie, Entomologie

O autorovi

Jiří Kolibáč

Ing. Jiří Kolibáč, CSc., (*1963) vystudoval Lesnickou fakultu VŠZ v Brně. Je vedoucím entomologického oddělení Moravského muzea, kde se zabývá fylogenezí, biogeografií a v poslední době zejména paleontologií brouků nadčeledi Cleroidea.
Kolibáč Jiří

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...