Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Palivo k Měsíci

 |  5. 12. 2022
 |  Vesmír 101, 725, 2022/12

Rád bych věděl, kolik tun paliva bude k Měsíci a k Marsu vynášet raketa Amerického úřadu pro letectví a vesmír (NASA) pro velmi těžké náklady Space Launch System (SLS), včetně obsahu pomocných raket na tuhá paliva. To samé mě zajímá u nosiče Super Heavy/Starship (SHS) společnosti SpaceX, se kterým by prý SLS měla dopravit lidi na Měsíc a na Mars.

Vím už, že Orion systému NASA pouze dopraví lidi na oběžnou dráhu Marsu a zase na Zemi. To znamená, že nemá žádné palivo a bude přistávat třením o atmosféru. To je pořád pravěk.

Josef Kopřiva

Odpověď: Podle aktuálních plánů NASA raketa SLS k Marsu létat nemá. Jejím úkolem má být doprava kosmické lodi Orion na stanici Gateway v cislunárním prostoru poblíž Měsíce, kde by posádka přestoupila do opakovaně použitelného planetoletu. Ten by létal mezi oběžnou drahou Marsu a stanicí Gateway, přičemž by nikdy nevstupoval do atmosféry. U Gateway by se mohly posádky střídat, doplňovat zásoby či provádět opravy. Zmíněný plán je ale již několik let starý a mohl se změnit. K Marsu se pravděpodobně nedostane ani loď Orion, která je na takovou cestu příliš malá.

Pokud jde o planetolet, detaily projektu zatím neznáme. Lze předpokládat, že by mohl vážit okolo 40 tun a jeho nosičem by mohla být raketa SLS ve finální konfiguraci Block 2. O pohonné jednotce si lze udělat představu z plánů NASA, které před lety počítaly s využitím velkého množství iontových motorů, a z testování jejich technologie právě na Gateway.

U rakety Super Heavy/Starship je to komplikovanější, neboť systém je stále ve vývoji a údaje oznámené před lety už nemusí platit. Starship, která se má na oběžné dráze Země dotankovat, by pak k Měsíci (či Marsu) vyrazila s plnými nádržemi. 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Kosmonautika

O autorovi

Dušan Majer

Dušan Majer (*1987) popularizuje kosmonautiku od roku 2009, založil zpravodajský portál kosmonautix.cz, zaměřený na kosmonautiku, v jehož čele stojí dodnes. Vydává videa o kosmonautice na portálech YouTube, Stream.cz a Fameplay. Získal několik ocenění od Akademie věd ČR za popularizaci vědy, například za pořad Vesmírné výzvy.
Majer Dušan

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...