Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Síla sítí

 |  1. 11. 2021
 |  Vesmír 100, 662, 2021/11

Web Prolific.co se těší značné oblibě mezi psychology, kteří shánějí „lidský materiál“ pro svůj výzkum. Dobrovolníci se na webu mohou zaregistrovat a zapojit se do online průzkumů, za což dostávají malou odměnu. Služba se chlubí tím, že badatelům dokáže nabídnout reprezentativní vzorky americké a britské populace.

Vše fungovalo uspokojivě až do 24. července 2021. Ten den zveřejnila Sarah Franková, dvacetiletá dívka z Floridy, minutové video na síti TikTok. V něm na službu upozornila jako na zdroj snadného přivýdělku. Do měsíce mělo video 4,1 milionu zhlédnutí a 21 tisíc sdílení. Do služby Prolific se zaregistrovalo 30 tisíc nových uživatelů – v naprosté většině dívky ve věku Sarah Frankové. Než web stihl zareagovat a upravit algoritmy generující z databáze uživatelů reprezentativní vzorky, proběhla řada výzkumů, v nichž mladé dívky válcují všechny ostatní. Badatelé tak mohou data za několik týdnů hodit do koše. 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Sociologie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...