Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Kvantový počítač je zase o krok blíž

 |  1. 11. 2021
 |  Vesmír 100, 658, 2021/11

Tradiční počítače se již blíží limitu svého výkonu. Pro nástup nových technologií je potřeba zvýšit jejich výkon přechodem na kvantové počítače. Ty využívají takzvaných qubitů, které fungují na principu pravděpodobnosti. Mohou nabývat hodnot 0, 1 a všech mezi tím. Qubity navíc znají kvantové stavy okolních sousedů, a můžou tak pracovat paralelně a mnohem rychleji.

Dlouho se bádalo nad tím, jak vytvořit qubit, který bude funkční i bez teploty blízké absolutní nule, vakua nebo komplexních laserových systémů. To se podařilo díky specifickým vlastnostem diamantu, které pomáhají chránit před šumem a teplotními vibracemi. Qubit v syntetickém diamantu se skládá z atomu dusíku a prázdného místa neboli vakance, které nahrazují dva sousední atomy uhlíku v diamantové mřížce. Volný elektron lokalizovaný na vakanci pak slouží jako základní qubit. S jeho směrem rotace, tedy spinem, lze manipulovat pomocí mikrovlnného pole a výsledný kvantový stav lze „číst“ opticky pomocí světla, které qubit vydává po ozáření laserem.

Problémem ale zůstávalo, jak vyřešit integraci qubitu na tištěný spoj, jak prodloužit jeho stabilitu a jak kvantově provázat několik qubitů mezi sebou.

Tyto otázky se podařilo z velké části vyřešit. Ukázalo se totiž, že qubity lze číst nejenom opticky, ale i elektricky. Při dostatečném ozáření qubitu laserem dochází totiž k uvolnění jeho elektronu, takže vzniká elektrický proud, který se detekuje připojením elektrod na diamant. Elektrický způsob čtení tak usnadňuje propojení qubitu s okolní elektronikou a zároveň přináší nové možnosti konstrukce kvantového počítače.

Elektrickou metodou se nyní podařilo přečíst i jaderný neboli nukleární spin přilehlého dusíku. Dostává se tím nukleární qubit, který je mnohem stabilnější, a navíc dokáže s tím elektronovým komunikovat. Na takto vzniklém qubitovém páru byly nyní demonstrovány základní logické operace. K vytvoření prvního diamantového kvantového procesoru na světě už tedy chybí jen zdokonalit síť dusík-vakance qubitů.

Gulka M. et al.: Nature, 2021, DOI: s41467-021-24494-x

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Informatika, Kvantová fyzika
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Michal Gulka

 

Gulka Michal

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...