Vím, co jíš a piješ
| 2. 5. 2018Na zubu připevněný dielektrický senzor o rozměrech 2 × 2 mm umí detekovat množství glukózy, soli a alkoholu. Takto sbíraná data by mohla být užitečná například pro pacienty, kteří si musí přísně hlídat jídelníček. Senzor sestávající z citlivé vrstvy mezi dvěma zlatými rámečky plnícími funkci rezonátorů funguje jako pasivní RFID čip – na rádiový impuls z mobilu reaguje odesláním informací. Odesílaný signál se mění v závislosti na přítomnosti zkoumaných látek, které mění elektrické vlastnosti citlivé vrstvy. Autoři z Tuftsovy univerzity tvrdí, že čip lze snadno upravit i pro detekci jiných látek.
Tseng P. et al., Advanced Materials, DOI: 10.1002/adma.201703257
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [448,28 kB]
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracoval jako vědecký novinář (ABC, Český rozhlas, TÝDEN, iHNed.cz), na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Věnuje se popularizaci vědy, spolupracuje s Učenou společností České republiky. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.