Vím, co jíš a piješ
| 2. 5. 2018 | Vesmír 97, 265, 2018/5
Na zubu připevněný dielektrický senzor o rozměrech 2 × 2 mm umí detekovat množství glukózy, soli a alkoholu. Takto sbíraná data by mohla být užitečná například pro pacienty, kteří si musí přísně hlídat jídelníček. Senzor sestávající z citlivé vrstvy mezi dvěma zlatými rámečky plnícími funkci rezonátorů funguje jako pasivní RFID čip – na rádiový impuls z mobilu reaguje odesláním informací. Odesílaný signál se mění v závislosti na přítomnosti zkoumaných látek, které mění elektrické vlastnosti citlivé vrstvy. Autoři z Tuftsovy univerzity tvrdí, že čip lze snadno upravit i pro detekci jiných látek.
Tseng P. et al., Advanced Materials, DOI: 10.1002/adma.201703257
Ke stažení
článek ve formátu pdf [448,28 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikroskopie
RUBRIKA: Nádech–výdech
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracoval jako vědecký novinář (ABC, Český rozhlas, TÝDEN, iHNed.cz), na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Věnuje se popularizaci vědy, spolupracuje s Učenou společností České republiky. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Doporučujeme
Lidské ucho v počítači 
Pavel Jungwirth, Ondřej Ticháček | 3. 11. 2025
Podle známého výroku Richarda Feynmana člověk něčemu pořádně porozumí, až když to sám sestrojí. A já (Pavel Jungwirth) jsem si z velmi osobních...
Deset let gravitačních vln
Ondřej Zelenka | 3. 11. 2025
Letos v září jsme oslavili 10 let od první přímé detekce gravitačních vln. Jejich zaznamenáním jsme nejen doplnili další dílek skládačky důkazů...
Horké vlny v měnícím se klimatu
Jan Kyselý, Ondřej Lhotka | 3. 11. 2025
Tent o příspěvek navazuje na článek Horké vlny v měnícím se klimatu: otazníky zůstávají (Vesmír 91, 28, 2012/1) a shrnuje aktuální stav poznatků...
















