Aktuální číslo:

2025/6

Téma měsíce:

Červená

Obálka čísla

Kozy, krávy, klíšťovka, pro klíšťata bokovka?

 |  1. 10. 2015
 |  Vesmír 94, 534, 2015/10

Virová klíšťová encefalitida může být přenesena na člověka především přímým zákusem infikovaného klíštěte. Těchto případů bývá zachyceno hodně, kolem 160 000 v Evropě a Rusku jen mezi roky 1990 a 2007. Druhá, mnohem vzácnější cesta této infekce vede přes syrové mléko nakažených přežvýkavců, především koz. Rychlá pasterizace, při níž se mléko, ovocné šťávy či víno bídné kvality zahřejí po 15–30 sekund na 71,5 až 74 °C nebo na několik sekund na 150 °C,), likviduje údajně tuberkulózu, brucelózu, záškrt, spálu, Q‑horečku a také zabíjí škodlivé bakterie rodů a druhů Salmonella, Listeria, Yersinia, Campylobacter, Staphylococcus aureusEscherichia coli. Mimo B2 obsahuje kravské mléko vitamínů málo a jejich několikaprocentní tepelný úbytek je zanedbatelný. Podle amerického Centra pro kontrolu nemocí je nesprávně zpracované syrové mléko odpovědné za téměř 3× více hospitalizací než jakékoliv jiné potravinové onemocnění. To dělá z neošetřeného mléka jednu z nejnebezpečnějších potravin na světě (asi podobně jako je postel místo nejčastějšího úmrtí). V říjnu 2011 byl v Maďarsku zjištěn překvapivý výskyt klíšťové encefalitidy potenciálně související s konzumací nepasterizovaného kravského mléka. Kohortová studie na všech zákaznících podezřelého farmáře identifikovala celkem 11 případů, 7 sérologicky potvrzených případů a 4 podezřelé dle klinického obrazu. Žádný z postižených neudával kousnutí klíštětem a až na jednu ženu, evidentně oslabenou jinou nemocí, všichni přežili. Tento přenos je v naší zeměpisné oblasti v posledních letech poměrně vzácný, ale vzhledem k rostoucí popularitě alternativního stravování přímo z farem a z cecíků, zahrnující i antipatie k pasterizaci mléka, jej nelze přehlédnout. (PMID: 25227182, PMID: 22490310, www.foodsmart.govt.nz/food-safety/high-risk-foods/raw-milk/rawmilk.htm)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Virologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

František Vyskočil

Prof. RNDr. František Vyskočil, DrSc., (*1941) absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Ve Fyziologickém ústavu AV ČR studoval neurofyziologii a biofyziku buněčných membrán. Objevil nekvantové uvolňování neuropřenašečů na synapsích savců. Je členem Učené společnosti ČR a The Physiological Society (Londýn a Cambridge). V roce 2011 získal čestnou oborovou medaili J. E. Purkyně a na návrh předsedy AV ČR medaili Josefa Hlávky.
Vyskočil František

Doporučujeme

Hvězdy, které se červenají

Hvězdy, které se červenají

Soňa Ehlerová  |  2. 6. 2025
Existují dvě skupiny lidí, kteří při slově „červenání“ pociťují výrazně nelibé pocity. Do první patří ti, kteří se hodně rdí a jimž to zároveň...
Barva krve, moci a života

Barva krve, moci a života

Jan Turek  |  2. 6. 2025
Červená barva není ani trochu neutrální. Její vnímání člověkem má velmi široké rozpětí. Je pro nás barvou lásky a života, ale také krve,...
Červená v říši zvířat

Červená v říši zvířat uzamčeno

Jaroslav Petr  |  2. 6. 2025
Jasnými barvami živočichové varují své okolí, ale také lákají partnery. Červené zbarvení získávají mnoha rozličnými způsoby.