Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024Grada2024

Aktuální číslo:

2024/7

Téma měsíce:

Čich

Obálka čísla

Kozy, krávy, klíšťovka, pro klíšťata bokovka?

 |  1. 10. 2015
 |  Vesmír 94, 534, 2015/10

Virová klíšťová encefalitida může být přenesena na člověka především přímým zákusem infikovaného klíštěte. Těchto případů bývá zachyceno hodně, kolem 160 000 v Evropě a Rusku jen mezi roky 1990 a 2007. Druhá, mnohem vzácnější cesta této infekce vede přes syrové mléko nakažených přežvýkavců, především koz. Rychlá pasterizace, při níž se mléko, ovocné šťávy či víno bídné kvality zahřejí po 15–30 sekund na 71,5 až 74 °C nebo na několik sekund na 150 °C,), likviduje údajně tuberkulózu, brucelózu, záškrt, spálu, Q‑horečku a také zabíjí škodlivé bakterie rodů a druhů Salmonella, Listeria, Yersinia, Campylobacter, Staphylococcus aureusEscherichia coli. Mimo B2 obsahuje kravské mléko vitamínů málo a jejich několikaprocentní tepelný úbytek je zanedbatelný. Podle amerického Centra pro kontrolu nemocí je nesprávně zpracované syrové mléko odpovědné za téměř 3× více hospitalizací než jakékoliv jiné potravinové onemocnění. To dělá z neošetřeného mléka jednu z nejnebezpečnějších potravin na světě (asi podobně jako je postel místo nejčastějšího úmrtí). V říjnu 2011 byl v Maďarsku zjištěn překvapivý výskyt klíšťové encefalitidy potenciálně související s konzumací nepasterizovaného kravského mléka. Kohortová studie na všech zákaznících podezřelého farmáře identifikovala celkem 11 případů, 7 sérologicky potvrzených případů a 4 podezřelé dle klinického obrazu. Žádný z postižených neudával kousnutí klíštětem a až na jednu ženu, evidentně oslabenou jinou nemocí, všichni přežili. Tento přenos je v naší zeměpisné oblasti v posledních letech poměrně vzácný, ale vzhledem k rostoucí popularitě alternativního stravování přímo z farem a z cecíků, zahrnující i antipatie k pasterizaci mléka, jej nelze přehlédnout. (PMID: 25227182, PMID: 22490310, www.foodsmart.govt.nz/food-safety/high-risk-foods/raw-milk/rawmilk.htm)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Virologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

František Vyskočil

Prof. RNDr. František Vyskočil, DrSc., (*1941) absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Ve Fyziologickém ústavu AV ČR studoval neurofyziologii a biofyziku buněčných membrán. Objevil nekvantové uvolňování neuropřenašečů na synapsích savců. Je členem Učené společnosti ČR a The Physiological Society (Londýn a Cambridge). V roce 2011 získal čestnou oborovou medaili J. E. Purkyně a na návrh předsedy AV ČR medaili Josefa Hlávky.
Vyskočil František

Doporučujeme

Algoritmy pro zdraví

Algoritmy pro zdraví

Ondřej Vrtiška  |  8. 7. 2024
Umělá inteligence proniká do medicíny a v následujících letech ji nejspíš významně promění. Regina Barzilay z MIT má pro vývoj nástrojů...
Mají savci feromony?

Mají savci feromony?

Pavel Stopka  |  8. 7. 2024
Chemická komunikace je způsob předávání a rozpoznávání látek, jímž živočichové získávají informace o jiných jedincích, o jejich pohlaví a věku, o...
Jak funguje moderní speleologie

Jak funguje moderní speleologie uzamčeno

Michal Filippi, Jan Sirotek  |  8. 7. 2024
Přesně před 150 lety byla na prodej Mamutí jeskyně. Systém, který do té doby sloužil jako místo pro těžbu ledku z guana, byl k mání za pouhých...