Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Analýza krve a moči odhalí výši vašeho platu

 |  13. 3. 2014
 |  Vesmír 93, 183, 2014/3

Z údajů získaných v rámci programu US National Health and Nutrition Examination Survey vyplývá, že bohatší lidé mají v těle jiné spektrum škodlivin než lidé chudší. Tato organizace testuje každoročně 5000 lidí na přítomnost 200 chemikálií v jejich tělech. Analýza krve a moči poukázala na souvislost mezi množstvím a druhem škodlivin a výší příjmu testovaných osob. Bohatší lidé mají v těle vyšší obsah rtuti, což souvisí především s konzumací „darů moře“. Ti chudší si je nemohou dovolit tak často. Kromě rtuti bylo nalezeno v tělech lépe situovaných osob i více arzenu, cezia, thalia a kyseliny perfluorooktanové a perfluorononanové. Posledně dvě jmenované kyseliny jsou přítomny např. v drahém goretexovém oblečení. Bohatší lidé se také více sluní a používají dražší opalovací krémy, proto byl v jejich těle nalezen zvýšený obsah oxybenzonu – látky pohlcující ultrafialové záření. Lidé s nízkými příjmy měli ve svých tělech více kadmia, olova, antimonu a bisfenolu A. (doi: 10.1016/j.envint.2013.06.017)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Antropologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...