mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024mff2024

Aktuální číslo:

2024/3

Téma měsíce:

Elektromobilita

Obálka čísla

Zemětřesení v Čechách a sesuvy půdy

 |  3. 10. 2013
 |  Vesmír 92, 529, 2013/10

Ad Vesmír 92, 429, 2013/7

S článkem mám několik zásadních problémů. Podotýkám, že nejsem ze Semilska a nejsem odpůrce geotermální energie.

1) Článek, tvářící se jako odborné pojednání, je evidentně zpracován tak, aby podpořil snahy o vybudování geotermální elektrárny v Semilech.

2) Není zřejmá role firmy Seismik, s. r. o., k uvedenému záměru, a tedy není jasná její případná nezávislost.

3) Za úplně metodologicky nesmyslné považuji vzít údaje z nějakého místa a aplikovat jejich závěry na jiném (myslím rozdílném) místě. Doopravdy je správné srovnávat západní Čechy se Semilskem, když mají jinou geologickou a fyzickogeografickou charakteristiku? Je to jako vzít údaje o srážkových úhrnech z nějakého pohoří a odvozovat, že budou stejné někde v nížině.

4) Ani odborné vyjádření České geologické služby dostupné na www.semily.cz/customers/semily/ftp/File/rozvoj_mesta/geotermalni_elektrarna/ge_vyjadreni_cgs.pdf není se zmíněným článkem úplně v souladu.

Mgr. Bc. Petr Horák

Odpověď: Dovolím si nejprve odpovědět na technickou námitku číslo 3 pana Mgr. Horáka, protože Vesmír je časopis o vědě a ne o politice, která se zdá být předmětem námitek 1, 2 a 4.

Je doopravdy správné srovnávat sesuvy v západních Čechách a sesuvy v Semilech, protože tyto sesuvy jsou velmi podobné a jsou způsobeny stejnými přírodními zákony. Jak vysvětlujeme v článku, sesuvy v západních Čechách i v Semilech jsou způsobeny gravitací a zvodněním v důsledku srážek. Gravitace a deště jsou v Semilech a západních Čechách podobné, jak se čtenáři mohou také dočíst v přecházejícím článku kolegy Jana Rybáře z Vesmíru 89, 686, 2010/11. Geologické podloží sesuvů je v obou oblastech velmi podobné a sesuvy v obou oblastech vznikají na strmých svazích řek, tedy se stejnou fyzickogeografickou charakteristikou. Pokud snad Mgr. Horák zná příklady sesuvů půdy vyvolané otřesy způsobenými geotermální elektrárnou, měl by tuto informaci opublikovat v renomovaném časopise, protože by to byl vědecký objev.

Co se týče politizování článku dotazy 1, 2 a 4, odpovídám následující: článek jednoznačně říká na s. 431: „tato studie ale nepodporuje či nehodnotí smysluplnost stavby a provozů geotermálních elektráren“. Firma Seismik, s. r. o., nemá žádnou roli v záměru vybudovat geotermální elektrárnu v Semilech. Jako pracovník AV ČR a světově uznávaný expert jsem se zúčastnil diskuse s občany v Semilech o seismických rizicích spojených se stavbou a provozem geotermálních elektráren a článek vznikl jako reakce na tyto diskuse. Odborné vyjádření ČGS se bohužel mýlí v možnosti vyvolání nebo aktivování sesuvu otřesy s magnitudem 2–3 v hloubce přibližně 5 kilometrů, toto vyjádření se neopírá o reálná data. Dle osobní komunikace s autorem zprávy je mi známo, že by tuto doměnku už nevyslovil.

Leo Eisner

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Geologie

O autorech

Leo Eisner

Petr Horák

Doporučujeme

Jak to bylo, jak to je?

Jak to bylo, jak to je? uzamčeno

Ondřej Vrtiška  |  4. 3. 2024
Jak se z chaotické směsi organických molekul na mladé Zemi zrodil první život? A jak by mohla vypadat jeho obdoba jinde ve vesmíru? Proč vše živé...
Otazníky kolem elektromobilů

Otazníky kolem elektromobilů uzamčeno

Jan Macek, Josef Morkus  |  4. 3. 2024
Elektromobil má některé podstatné výhody. Ale samotné vozidlo je jen jednou ze součástí komplexního systému mobility s environmentálními dopady a...
Návrat lidí na Měsíc se odkládá

Návrat lidí na Měsíc se odkládá uzamčeno

Dušan Majer  |  4. 3. 2024
Tragédie lodi Apollo 1 nebo raketoplánů Challenger a Columbia se již nesmí opakovat. Právě v zájmu vyšší bezpečnosti se odkládají plánované cesty...