Ptačí chřipka, botanika a koření
| 13. 7. 2006Protivirový lék oseltamivir (který firma Roche prodává pod názvem Tamiflu) se původně vyráběl s použitím šikimové kyseliny z čínského badyáníku pravého (Illicium verum), resp. z jeho souplodí, známého v kuchyni jako badyán či hvězdový anýz. Jeho aromatická chuť je skutečně podobná chuti anýzu vonného (Pimpinella anisum), dříve nazývaného též bedrník. Anýz i badyán se odedávna používají jako léky proti kašli a také jako aromatické přísady likérů, například pastisu nebo benediktinky. Nyní se již šikimová kyselina vyrábí prostřednictvím geneticky modifikované bakterie Escherichia coli (Science 312, 382, 2006). Určitou potíž při výrobě představuje jeden z meziproduktů, třaskavý azid. Firma Roche patentovala konečný produkt oseltamivir, nikoli výrobní postup, a patentováno to nebylo všude, takže například Indie si oseltamivir může vyrábět sama, stejně jako jiné asijské státy. Roche zatím prodává Tamiflu rozvinutým zemím po 18 dolarech a chudým zemím po 12 dolarech za jednu léčebnou kúru, ale očekává se, že cena půjde rychle dolů. U nás žádaly lékárny za jedno balení až tisíc korun…
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [317,97 kB]