Aktuální číslo:

2024/6

Téma měsíce:

Éčka

Obálka čísla

Ptačí chřipka, botanika a koření

 |  13. 7. 2006
 |  Vesmír 85, 385, 2006/7

Protivirový lék oseltamivir (který firma Roche prodává pod názvem Tamiflu) se původně vyráběl s použitím šikimové kyseliny z čínského badyáníku pravého (Illicium verum), resp. z jeho souplodí, známého v kuchyni jako badyán či hvězdový anýz. Jeho aromatická chuť je skutečně podobná chuti anýzu vonného (Pimpinella anisum), dříve nazývaného též bedrník. Anýz i badyán se odedávna používají jako léky proti kašli a také jako aromatické přísady likérů, například pastisu nebo benediktinky. Nyní se již šikimová kyselina vyrábí prostřednictvím geneticky modifikované bakterie Escherichia coli (Science 312, 382, 2006). Určitou potíž při výrobě představuje jeden z meziproduktů, třaskavý azid. Firma Roche patentovala konečný produkt oseltamivir, nikoli výrobní postup, a patentováno to nebylo všude, takže například Indie si oseltamivir může vyrábět sama, stejně jako jiné asijské státy. Roche zatím prodává Tamiflu rozvinutým zemím po 18 dolarech a chudým zemím po 12 dolarech za jednu léčebnou kúru, ale očekává se, že cena půjde rychle dolů. U nás žádaly lékárny za jedno balení až tisíc korun…

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Genová terapie ALS: jsme na začátku naděje

Je to krutá a zatím nevyléčitelná nemoc. Amyotrofická laterální skleróza. Americká léková agentura FDA však nedávno schválila pro medicínskou...
(Ne)umělá sladidla

(Ne)umělá sladidla uzamčeno

Adam Obr  |  3. 6. 2024
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...
Příběhy řasových éček

Příběhy řasových éček

Richard Lhotský  |  3. 6. 2024
Přídatné látky v potravinách, familiárně přezdívané pro svůj kód éčka, vzbuzují u řady lidí obavy a strach. Přesto se mezi nimi najdou i látky...