Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

O kamenech a zdraví: medicínská geologie na Šrí Lance

 |  16. 3. 2006
 |  Vesmír 85, 129, 2006/3

Americká Science na oslavu svého 125. výročí publikovala eseje významných světových vědců, které mají shrnout znalosti v jejich oboru. Jedním z autorů je Chandra Dissanyake, profesor geologie na univerzitě Peradeniya na Šrí Lance, nedávno též na Šrí Lance jmenovaný předsedou tamní Pugwashské rady. Jeho oborem jsou vztahy mezi geologií a medicínou. Staré moudro, že jsme to, co jíme a pijeme, se rozebírá po všech možných stránkách, počínaje odkazem na Paracelsa: všechny látky mohou být jedy.

Nejen v Indii a Bangladéši, ale i v některých částech Šrí Lanky jsou problémem fluoridy v pitné vodě, což vede k skvrnitosti zubů (hydroxyapatit zubní skloviny se mění na hnědý fluoroapatit). Nejde sice o závažný lékařský problém, ale je to problém sociální. Mladým dívkám ztěžuje nalezení partnera, a tak si skvrny ze zubů odstraňují smirkovým papírem.

V některých oblastech Šrí Lanky je nedostatek jodu, který je příčinou endemické strumy a jiných poruch z nedostatečné činnosti štítné žlázy. Dissanyake to uvádí jako typickou „geochemickou nemoc“.

V jiných oblastech Šrí Lanky je zas běžné (tak jako v dalších subtropických a tropických zemích) pojídání jílu. Může mít různé příčiny, snad jde o deficit minerálů nebo o podporu trávení.

Svůj význam má prý také pití „tvrdé“ vody, chrání prý před kardiovaskulárními chorobami. Účinným faktorem je podle autora přítomnost hořčíku. Nezakrývá ale, že názory odborníků v tomto případě nejsou jednotné.

Posledním tématem přehledu je radiační paradox. Jakkoli se to může jevit sporné, zmiňuje autor řadu zpráv o tom, že v oblastech s vyššími hodnotami radiačního (radioaktivního) pozadí je zdravotní stav populace lepší než v oblastech s nižší bazální radioaktivitou. Uvádí oblasti v Brazílii, jihozápadní Francii, Íránu, Číně a Keralu v Indii. To je stará známá radiační hormeze (Vesmír 80, 69, 2001/2), jakkoli je sporná.

Při vší seriózní rezervovanosti autor přesvědčivě ukazuje, že k propojení tak zdánlivě vzdálených oborů, jako jsou geologie a medicína, je důvod. Mohlo by to přispět jak k odhalení přírodních tajemství, tak k zlepšení lidského zdraví. (Science 309, 883, 2005)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...