Aktuální číslo:

2025/7

Téma měsíce:

Umění

Obálka čísla

Nejezte patulin!

 |  16. 1. 2006
 |  Vesmír 85, 9, 2006/1

Patulin (clavacin, clairformin, mycoin, leukopin) je nenasycený lakton (viz obrázek) produkovaný parazitickými mikroskopickými houbami rodů PenicilliumAspergillus. Tento mykotoxin (viz též Vesmír 65, 254, 1986/11) byl původně studován jako možné antibiotikum, ale pro vysokou toxicitu a objevy nových, účinnějších antibiotik byl brzy zavržen. Nejčastějším producentem patulinu je Penicillium expansum, parazitická houba, která kontaminuje jablka a další ovoce. Spory této houby se běžně vyskytují i na povrchu zdravého ovoce, ale teprve při mechanickém poškození povrchu nebo nakousání hmyzem začne houba růst a produkovat patulin.

Z nahnilých jablek či jiného ovoce se dostává patulin do mnoha výrobků, například do moštů, ale občas i do dětské výživy, a stává se tak rizikovým faktorem pro zdraví člověka (Food and Chemical Toxicology 31, 455, 1993). Takový výrobek může být nebezpečný především pro kojence a malé děti. 1) Látka je toxická a její toxicita bývá vysvětlována schopností vázat se na sulfhydrylové skupiny nebo na volné aminoskupiny proteinů. To ve svém důsledku vede k narušení propustnosti buněčných membrán, narušení aktivity enzymů, narušení procesu dýchání buněk a změnám imunity. Patulin má teratogenní vlastnosti, to znamená, že může způsobit vrozenou vývojovou vadu, a podle posledních výzkumů je i mutagenní (Archives of Toxicology 79, 110, 2005), poškozuje DNA a způsobuje chromozomální odchylky (Toxicology and Applied Pharmacology 207, 103, 2005). Zatím nebylo prokázáno, že je patulin pro člověka karcinogenní, ale i tak je důvodů, proč bychom neměli jíst nahnilá jablka, dost. I když nahnilou partii vykrojíte, část patulinu již přešla do zdánlivě zdravé části jablka. Chraňte proto své zdraví a nejezte nahnilá jablka, nejezte patulin!

Poznámky

1) Toxinogenní a patogenní mikromycety a mykotoxiny mohou negativně ovlivnit zdraví. Lidská populace je vystavena zejména mykotoxinům z potravin, proto podléhají potraviny a potravinářské výrobky přísným hygienickým předpisům. Limity mykotoxinů a jiných látek kontaminujících potraviny jsou upraveny předpisy EU. Maximální přípustná hodnota patulinu je 50 μg/kg pro ovocné šťávy a nápoje, 25 μg/kg pro jablečné pyré a 10 μg/kg pro kompoty a jablečné pyré sloužící jako dětská výživa.

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Věstonická superstar

Věstonická superstar video

Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění?

K čemu je umění? uzamčeno

Petr Tureček  |  7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...
Paradoxní příběh paradoxu obezity

Paradoxní příběh paradoxu obezity uzamčeno

Petr Sucharda  |  7. 7. 2025
Obezita představuje jednu z nejzávažnějších civilizačních chorob, jejíž důsledky zasahují do téměř všech oblastí lidského zdraví. Její definice...