Aktuální číslo:

2018/11

Téma měsíce:

Psychosomatika

Nejezte patulin!

 |  16. 1. 2006
 |  Vesmír 85, 9, 2006/1

Patulin (clavacin, clairformin, mycoin, leukopin) je nenasycený lakton (viz obrázek) produkovaný parazitickými mikroskopickými houbami rodů PenicilliumAspergillus. Tento mykotoxin (viz též Vesmír 65, 254, 1986/11) byl původně studován jako možné antibiotikum, ale pro vysokou toxicitu a objevy nových, účinnějších antibiotik byl brzy zavržen. Nejčastějším producentem patulinu je Penicillium expansum, parazitická houba, která kontaminuje jablka a další ovoce. Spory této houby se běžně vyskytují i na povrchu zdravého ovoce, ale teprve při mechanickém poškození povrchu nebo nakousání hmyzem začne houba růst a produkovat patulin.

Z nahnilých jablek či jiného ovoce se dostává patulin do mnoha výrobků, například do moštů, ale občas i do dětské výživy, a stává se tak rizikovým faktorem pro zdraví člověka (Food and Chemical Toxicology 31, 455, 1993). Takový výrobek může být nebezpečný především pro kojence a malé děti. 1) Látka je toxická a její toxicita bývá vysvětlována schopností vázat se na sulfhydrylové skupiny nebo na volné aminoskupiny proteinů. To ve svém důsledku vede k narušení propustnosti buněčných membrán, narušení aktivity enzymů, narušení procesu dýchání buněk a změnám imunity. Patulin má teratogenní vlastnosti, to znamená, že může způsobit vrozenou vývojovou vadu, a podle posledních výzkumů je i mutagenní (Archives of Toxicology 79, 110, 2005), poškozuje DNA a způsobuje chromozomální odchylky (Toxicology and Applied Pharmacology 207, 103, 2005). Zatím nebylo prokázáno, že je patulin pro člověka karcinogenní, ale i tak je důvodů, proč bychom neměli jíst nahnilá jablka, dost. I když nahnilou partii vykrojíte, část patulinu již přešla do zdánlivě zdravé části jablka. Chraňte proto své zdraví a nejezte nahnilá jablka, nejezte patulin!

Poznámky

1) Toxinogenní a patogenní mikromycety a mykotoxiny mohou negativně ovlivnit zdraví. Lidská populace je vystavena zejména mykotoxinům z potravin, proto podléhají potraviny a potravinářské výrobky přísným hygienickým předpisům. Limity mykotoxinů a jiných látek kontaminujících potraviny jsou upraveny předpisy EU. Maximální přípustná hodnota patulinu je 50 μg/kg pro ovocné šťávy a nápoje, 25 μg/kg pro jablečné pyré a 10 μg/kg pro kompoty a jablečné pyré sloužící jako dětská výživa.

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Závan kance

Závan kance

Oldřich Lapčík  |  5. 11. 2018
Možná jste to už také zažili. Maso máte od osvědčeného řezníka, vypadalo dobře, určitě bylo čerstvé. Tak proč, u všech všudy, přes vložené...
Je psychosomatika obchod s deštěm?

Je psychosomatika obchod s deštěm?

Vladislav Chvála  |  5. 11. 2018
Nedávné kauzy pochybných léčebných praktik, které zveřejnila Česká televize, rozbouřila odbornou i laickou veřejnost. Jsou všechny ty pokusy...
Hlubokomořské pytlíky vody

Hlubokomořské pytlíky vody uzamčeno

Adam Petrusek, Zuzana Musilová  |  5. 11. 2018
Jak jsou některé rostliny, ryby, žraloci a korýši schopni přežít několik kilometrů pod hladinou oceánů – v hloubce, kde je teplota vody velmi...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné