Sladká kapradina
| 14. 7. 2005Osladič obecný (Polypodium vulgare), kapradina z čeledi osladičovitých (Polypodiaceae), je téměř po celém světě rozšířená víceletá rostlina s dlouhým plazivým podzemním oddenkem a listy, které bývají v mládí stočené. Jsou dlouhé až 40 cm s 15 až 20 nedělenými úkrojky a jejich čepele se za sucha svinují na ochranu před zvýšeným odpařováním vody. Na spodní části listů jsou ve dvou řadách velké okrouhlé výtrusnicové kupky. Zprvu jsou oranžové, později hnědé a nemají ostěry (krycí blanité výrůstky). Osladič obecný roste u nás poměrně hojně ve světlých listnatých lesích. Jeho oddenek je velmi sladký a v lidovém léčitelství byl dříve velmi ceněn jako prostředek proti mrtvici. V oficiálním lékařství se používal při nemocech jater, žlučníku a proti pakostnici. Sladkou chuť oddenku způsobuje steroidní glykosid osladin, který je 3000krát sladší než řepný cukr. Pokud vám jeho název zní podezřele česky, není to podobnost náhodná. Z oddenků osladiče jej izolovali a jeho chemickou strukturu zjistili v roce 1971 čeští chemici pod vedením F. Šorma. Komplikovaná molekula osladinu, kombinující strukturu steroidu se třemi molekulami hexapyranóz, nebyla do té doby nikde jinde v přírodě nalezena. (Tetrahedron Lett. 18, 1329, 1971)
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [313,09 kB]