Aktuální číslo:

2025/7

Téma měsíce:

Umění

Obálka čísla

Jak jíme očima

 |  17. 3. 2005
 |  Vesmír 84, 128, 2005/3

„Pestrost je kořením života a také největším nepřítelem obvodu vašeho pasu,“ prohlašuje ve své studii Brian Wansink z Illinoiské univerzity v Urbaně, a přitom zpochybňuje klasickou představu, že každý z nás ovládá výběr a množství snědeného jídla výhradně silou vědomé vůle.

Dosud jen málo známé souvislosti – například množství a pestrobarevnost jídla, jež vidíme před sebou – mohou člověka podvědomě nutit k přecpání. Jak ukázal experiment, pokud dospělí lidé jedí bonbony šesti různých barev a příchutí, snědí jich o 67 % více, jestliže jsou smíchány v jedné nádobě, než když jsou jednotlivé barvy odděleny. V další studii bylo návštěvníkům kina nabídnuto vždy stejné množství lentilek. Ti, kterým byly nabídnuty lentilky 10 barev, jich snědli o 43 % více než ti, kteří měli lentilky v 7 barvách. Podle autora studie lidé jedí očima a to, co nás zaujme, je právě míra pestrosti – více barev znamená více snědeného jídla. Pokusné osoby dokonce komentovaly pestřejší směsi pochutin výroky typu: „vypadá to opravdu pestře“, „je radost to jíst“, „jsem spokojený, když to jím“, „alespoň jedna z chutí je vždy má oblíbená“ apod.

V další studii zjistil B. Wansink, že návštěvníci kina s gigantickou porcí popcornu snědí v průměru dvojnásobné množství pražené kukuřice než návštěvníci s menší porcí, a to i v případě, že je popcorn starý a oschlý. V jiných studiích dospěli badatelé k závěru, že ať jsou úředníci hladoví nebo ne, snědí průkazně více jídla, pokud jsou jejich kancelářské stoly plné potravin, jídlo je nedaleko a jejich krabice na jídlo jsou průhledné. Rozhodujeme se podvědomě, často v přímém rozporu s potřebami našeho organizmu, jako zákazníci bychom si tedy měli dávat pozor na pestrost, množství i vzdálenost potravin.

Lidem, kteří se bojí o svou postavu a zdraví, poskytuje autor studie doporučení: Dejte si pozor na nádoby s pestrými „mixy“ potravin téhož typu na večírcích či recepcích. V bufetu nebo u švédského stolu dbejte na to, abyste na talíři neměli zároveň více než dvě různé věci. Majitelům supermarketů a restaurací lze zase doporučit pravý opak. Nakonec je věcí vkusu každého z nás, zda se raději bude s nadšením přejídat lákavým jídlem nebo se nudit nad porcí prospěšnou zdraví. (Journal of Consumer Research 30, 519–533, 2004/4)

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Stanislav Mihulka

RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D., (*1973) je šéfredaktorem popularizačního webu Osel.cz. Vystudovaný biolog, kterému učarovala popularizace vědy, taje astrofyziky a magie výchovy tří nespoutaných potomků. Ve službách Slezské univerzity v Opavě popularizuje vědu.
Mihulka Stanislav

Doporučujeme

Najít své těžiště kontroly

Najít své těžiště kontroly uzamčeno

„Svobodu, nebo smrt je návod, jak vyhrát bitvu, ale zároveň recept na rozchod,“ říká bývalý hlavní armádní psychiatr Jan Vevera. Faktory, které...
Věstonická superstar

Věstonická superstar video

Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění?

K čemu je umění? uzamčeno

Petr Tureček  |  7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...