Aktuální číslo:

2025/7

Téma měsíce:

Umění

Obálka čísla

Slouží pivu ke cti jen vitaminy?

 |  15. 12. 2004
 |  Vesmír 83, 704, 2004/12

Pivo ve své finální podobě není jen předmětem zájmu štamgastů osvěžoven, ale i objektem soustředěného bádání. Dosud v něm bylo nalezeno více než 2000 sloučenin, konečné číslo to však ještě není.

Obecně se ví, že pivo obsahuje hlavně vitaminy skupiny B (Vesmír 79, 413, 2000/7): pyridoxin (B6), riboflavin (B2), kobalamin (B12), kyselinu pantotenovou (B5), kyselinu listovou (B11), tiamin (B1), biotin (B8 resp. H) a niacin (B3 resp. PP). V poslední době se hodně mluví o neblahé roli homocysteinu (Vesmír 81, 624, 2002/1183, 433, 2004/8) při vzniku kardiovaskulárních chorob, a právě vitaminy B11, B2, B6 a B12 přispívají k snižování jeho hladiny (viz též Vesmír 82, 627, 2003/11).

Pivo však obsahuje také více než 30 minerálů a stopových prvků: příznivou kombinaci sodíku a draslíku (asi 1 : 10), zinek, železo, fluor, měď, hořčík a vápník ve vhodném poměru (3 : 1), fosfor, fyziologicky využitelný křemík. Proto se může o pěnivém moku mluvit jako o dobře namíchaném iontovém nápoji.

Antioxidační účinky některých látek z piva brání zhoubnému bujení (o vínu v této souvislosti viz Vesmír 75, 125, 1996/3). Týká se to polyfenolů a fenolických kyselin, které působí jako „lapače volných radikálů“. Flavonoidy zase tlumí aktivitu krevních destiček, a tím podporují protisrážlivý vliv samotného alkoholu.

Pivo také obsahuje balastní (nestravitelné) látky, které mají důležitou roli při trávení. Jde o neškrobové látky rostlinného původu a látky příbuzné ligninu, jež podporují tvorbu slin, vylučování trávicích šťáv a také prodlužují dobu trávení. Betaglukany snižují koncentraci LDL-cholesterolu a tlumí riziko srdečních chorob tím, že omezují vstřebávání tuků.

V poslední době se poukazuje na význam fytoestrogenů. Tyto látky významně tlumí výskyt rakoviny prsu, dělohy, tlustého střeva a prostaty.

Cukry obsažené v pivu jsou rychle a snadno zužitkovatelné, a představují proto lehce dostupný zdroj energie. Většina pivo obsahuje jen málo bílkovin, avšak jsou v nich přítomny všechny esenciální aminokyseliny. Důležité jsou hořké chmelové látky, které mají uklidňující účinky, podporují chuť k jídlu a stimulují uvolňování trávicích šťáv.

Při pění chvály však nesmíme zapomenout na přísně zdvižený prst: „Pivo je zdravé, když víš, kdy přestat!“ Za blahodárnou lze považovat jen umírněnou konzumace piva, nyní se mluví asi o 0,5–1 l denně. S pitím piva jsou však spojeny i mnohé negativní jevy, nevkusnou reklamou počínaje a čertví čím konče. Toho si jsou dobře vědomi producenti piva, a proto 13. ledna 2003 vznikla Iniciativa zodpovědných pivovarů (www.iniciativapivovaru.cz), „aby koordinovala a řídila úsilí výrobců a prodejců piva zaměřené na podporu zodpovědné, umírněné konzumace piva a na prevenci zneužívání svých produktů“.

Poznámky

1) Podle přednášky Ing. Vladimíra Kellnera, CSc., Kulatý stůl Českého svazu pivovarů a sladoven, Praha 20. 10. 2004

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy

O autorovi

Stanislav Vaněk

RNDr. Stanislav Vaněk (*1952) vystudoval biologii na PřF UK v Praze, krátce pracoval v Krajském středisku památkové péče a ochrany přírody v Ústí nad Labem, v časopise Živa a v Ústavu krajinné ekologie ČSAV. Deset let se v oddělení klinické hematologie 2. FN v Praze zabýval imunologií a zejména průtokovou cytometrií. K zájmům patří fotografie (absolvoval Institut výtvarné fotografie a Pražskou fotografickou školu) a horolezectví.
Vaněk Stanislav

Doporučujeme

Najít své těžiště kontroly

Najít své těžiště kontroly uzamčeno

„Svobodu, nebo smrt je návod, jak vyhrát bitvu, ale zároveň recept na rozchod,“ říká bývalý hlavní armádní psychiatr Jan Vevera. Faktory, které...
Věstonická superstar

Věstonická superstar video

Soška tělnaté ženy z ústředního tábořiště lovců mamutů u dnešních Dolních Věstonic pod Pálavou je jistě nejznámějším archeologickým nálezem...
K čemu je umění?

K čemu je umění? uzamčeno

Petr Tureček  |  7. 7. 2025
Výstižná teorie lidské evoluce by měla nabídnout vysvětlení, proč trávíme tolik času zdánlivě zbytečnými činnostmi. Proč, jako například lvi,...