Slouží pivu ke cti jen vitaminy?
| 15. 12. 2004
Pivo ve své finální podobě není jen předmětem zájmu štamgastů osvěžoven, ale i objektem soustředěného bádání. Dosud v něm bylo nalezeno více než 2000 sloučenin, konečné číslo to však ještě není.
Obecně se ví, že pivo obsahuje hlavně vitaminy skupiny B (Vesmír 79, 413, 2000/7): pyridoxin (B6), riboflavin (B2), kobalamin (B12), kyselinu pantotenovou (B5), kyselinu listovou (B11), tiamin (B1), biotin (B8 resp. H) a niacin (B3 resp. PP). V poslední době se hodně mluví o neblahé roli homocysteinu (Vesmír 81, 624, 2002/11 a 83, 433, 2004/8) při vzniku kardiovaskulárních chorob, a právě vitaminy B11, B2, B6 a B12 přispívají k snižování jeho hladiny (viz též Vesmír 82, 627, 2003/11).
Pivo však obsahuje také více než 30 minerálů a stopových prvků: příznivou kombinaci sodíku a draslíku (asi 1 : 10), zinek, železo, fluor, měď, hořčík a vápník ve vhodném poměru (3 : 1), fosfor, fyziologicky využitelný křemík. Proto se může o pěnivém moku mluvit jako o dobře namíchaném iontovém nápoji.
Antioxidační účinky některých látek z piva brání zhoubnému bujení (o vínu v této souvislosti viz Vesmír 75, 125, 1996/3). Týká se to polyfenolů a fenolických kyselin, které působí jako „lapače volných radikálů“. Flavonoidy zase tlumí aktivitu krevních destiček, a tím podporují protisrážlivý vliv samotného alkoholu.
Pivo také obsahuje balastní (nestravitelné) látky, které mají důležitou roli při trávení. Jde o neškrobové látky rostlinného původu a látky příbuzné ligninu, jež podporují tvorbu slin, vylučování trávicích šťáv a také prodlužují dobu trávení. Betaglukany snižují koncentraci LDL-cholesterolu a tlumí riziko srdečních chorob tím, že omezují vstřebávání tuků.
V poslední době se poukazuje na význam fytoestrogenů. Tyto látky významně tlumí výskyt rakoviny prsu, dělohy, tlustého střeva a prostaty.
Cukry obsažené v pivu jsou rychle a snadno zužitkovatelné, a představují proto lehce dostupný zdroj energie. Většina pivo obsahuje jen málo bílkovin, avšak jsou v nich přítomny všechny esenciální aminokyseliny. Důležité jsou hořké chmelové látky, které mají uklidňující účinky, podporují chuť k jídlu a stimulují uvolňování trávicích šťáv.
Při pění chvály však nesmíme zapomenout na přísně zdvižený prst: „Pivo je zdravé, když víš, kdy přestat!“ Za blahodárnou lze považovat jen umírněnou konzumace piva, nyní se mluví asi o 0,5–1 l denně. S pitím piva jsou však spojeny i mnohé negativní jevy, nevkusnou reklamou počínaje a čertví čím konče. Toho si jsou dobře vědomi producenti piva, a proto 13. ledna 2003 vznikla Iniciativa zodpovědných pivovarů (www.iniciativapivovaru.cz), „aby koordinovala a řídila úsilí výrobců a prodejců piva zaměřené na podporu zodpovědné, umírněné konzumace piva a na prevenci zneužívání svých produktů“.
Poznámky
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [140,49 kB]