Aktuální číslo:

2018/7

Téma měsíce:

Co kdyby…

Polemika o ozařování potravin

 |  12. 11. 2004
 |  Vesmír 83, 611, 2004/11

I když radioaktivní ozařování potravin může zničit bakterie vyvolávající průjmové i jiné nemoce, je tu problém s tím, zda nejsou ozařované potraviny škodlivé zase jinak (viz Vesmír 58, 203, 1979/766, 128, 1987/3). Nyní se polemika obnovuje a někteří tvrdí, že při ozařování potravin vznikají zdraví škodlivé 2-alkylcyklobutanony (2-ACBs). Převažuje však názor, že tomu tak není, a proto bylo v USA povoleno ozařování suroviny pro hamburgery. (New Engl. J. Med. 351, 402, 2004)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Člověk páchne *alkoholem

Člověk páchne *alkoholem audio

Jaroslav Petr  |  5. 8. 2018
Že pach lidského těla „vyrábějí“ bakterie, se ví už relativně dlouho. Některé mechanismy tohoto procesu jsou ale dosud stále tajemstvím. Britští...
Do světa a zase zpět

Do světa a zase zpět

Eva Bobůrková  |  31. 7. 2018
Mladý lékař Karel Kieslich o sobě říká: „Splňuji archetyp českého Honzy“. Studuje totiž na University College v Londýně, chtěl by ve světě...
Zahalená Venuše

Zahalená Venuše uzamčeno

Jan Veselý  |  16. 7. 2018
Snímky pořízené ve viditelném a infračerveném oboru kamerou VIRTIS sondy Venus Express zachycují pozoruhodná oblaka v nejvyšších vrstvách...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné