Aktuální číslo:

2018/4

Téma měsíce:

Forenzní věda

Polemika o ozařování potravin

 |  12. 11. 2004
 |  Vesmír 83, 611, 2004/11

I když radioaktivní ozařování potravin může zničit bakterie vyvolávající průjmové i jiné nemoce, je tu problém s tím, zda nejsou ozařované potraviny škodlivé zase jinak (viz Vesmír 58, 203, 1979/766, 128, 1987/3). Nyní se polemika obnovuje a někteří tvrdí, že při ozařování potravin vznikají zdraví škodlivé 2-alkylcyklobutanony (2-ACBs). Převažuje však názor, že tomu tak není, a proto bylo v USA povoleno ozařování suroviny pro hamburgery. (New Engl. J. Med. 351, 402, 2004)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Hledět ke hvězdám nikdy nebylo těžší

Hledět ke hvězdám nikdy nebylo těžší

Eva Bobůrková  |  23. 4. 2018
Vidět Mléčnou dráhu? Nebe plné hvězd? V Evropě dnes nemožné. V Chile se problém světelného znečištění řeší, říká astronom a zástupce Evropské...
Táto, mámo, máme molu!

Táto, mámo, máme molu!

Halina Šimková  |  20. 4. 2018
O početí nového lidského života často mluvíme jako o fascinujícím zázraku. Mechanismy tvorby pohlavních buněk a oplození jsou však evolucí...
Bitva o mozkové neurony

Bitva o mozkové neurony audio

Jaroslav Petr  |  12. 4. 2018
Před pár dny utrpěla naše představa o neustálé obnově lidského mozku nově vznikajícími neurony „těžké K.O.“. Teď se ale z článku v časopisu Cell...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné