Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Něrpa, tuleň Bajkalu

(ad Vesmír 83, 456, 2004/8)
 |  12. 11. 2004
 |  Vesmír 83, 605, 2004/11

Dovoluji si vám poslat jednu drobnou terminologickou připomínku k jinak znamenitému článku o bajkalských tuleních. Jsem přesvědčen, že Vesmíru záleží na tom, aby v textu nebyly zbytečné terminologické chyby. Na s. 460 je napsáno že „tuleni hůře odolávají epizootickým epidemiím, např. viru Morbillivirus“. Je to naprostá pravda, tyto viry, které jsou blízce příbuzné virům lidských spalniček a psinky, skutečně mají na svědomí mnoho tuleních životů, nepřesnost v textu je ale v tom, že termín epizootická epidemie je v tomto kontextu nesmysl. Slovo epidemie (z ř. epi – na, nad, shora, demos – lid) označuje hromadný výskyt (obvykle) infekčního onemocnění (může být i neinfekční) u lidí na určitém území po určitou dobu. Epizootie (z ř. epizoon – živočich) označuje obdobnou situaci, ale u zvířat. Při masovém výskytu postihujícím celou populaci mluvíme pak o pandemii nebo u zvířat o panzootii.

Epidemie u lidí a epizootie u zvířat spolu mohou souviset, například epizootie moru u hlodavců předcházela pravidelně epidemiím moru u lidí (viz např. „Mor“ od Camuse, věděl to Čingischán, který jezdcům nedovoloval sesednout z koní, když byly ve stepi mrtvoly hlodavců), ale nepostihují je najednou, prostě u lidí jde o epidemii a u zvířat o epizootii.

Existují také například zoonotické infekce (dříve zvané antropozoonózy), kterými se lidé nakazí od zvířat, ale mezi lidmi se tyto infekce za normálních okolností dále nepřenášejí (např. tularemie), to je ale už něco úplně jiného.

Asi bych větu v textu přeskočil, kdyby nebyla doplněna vysvětlivkou, která to celé zmatení dovršuje, a sice že epizootie je prudce nakažlivé onemocnění zvířat. Epizootie žádné nakažlivé onemocnění není, je to jen určitý typ výskytu onemocnění (prudce, ale i třeba málo nakažlivých) u zvířat. Těch hodně nakažlivých si pochopitelně snáze všimneme, a proto se o nich většinou více mluví. Takovými prudce nakažlivými onemocněními jsou např. již zmíněná morbillivirová infekce u tuleňů, psinka u štěňat, slintavka či vozhřivka u dobytka, prasečí mor a samozřejmě mnoho jiných infekcí.

Ke stažení

O autorovi

Ladislav Machala

Prof. MUDr. Ladislav Machala, Ph.D., (*1954) vystudoval medicínu na Univerzitě Karlově. Pracuje v AIDS centru Nemocnice Na Bulovce, na 3. lékařské fakultě UK přednáší obor infekčních nemocí.
Machala Ladislav

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...