Aktuální číslo:

2017/12

Téma měsíce:

Kontakty

Ako ničiť baktérie?

 |  12. 11. 2004
 |  Vesmír 83, 609, 2004/11

Sterilizácia či už potravín, alebo liečiv býva často nevyhnutná. Doteraz sa takéto ničenie choroboplodných zárodkov vykonávalo buď zvýšenou teplotou, alebo pôsobením jedovatých chemikálií, ako napríklad zlúčením chlóru. Občas sa však tieto metódy nedajú použiť, lebo by mohli narušiť zloženie liečiv alebo znehodnotiť potraviny.

Talianskí výskumníci preto našli iný spôsob inaktivácie mikroorganizmov. Na baktérie (napr. Staphylococcus aureus) pôsobili už pri izbovej teplote (40 °C) oxidom uhličitým pri zvýšenom tlaku (200 bar) a zároveň na ne nechali účinkovať aj pulzné elektrické pole (do 25 kV/cm).

Počet kolónií schopných množenia klesal úmerne so zvyšujúcou sa intenzitou elektrického poľa a počtom pulzov. Pôsobenie oxidu uhličitého v superkritickom stave viedlo k úplnej inaktivácii baktérií a počet vznikajúcich kolónií poklesol najmenej o tri rády. Synergický efekt pulzujúceho elektrického poľa a pôsobenia oxidu uhličitého bol zrejmý pri všetkých testovaných druhoch mikroorganizmov. Tento postup by mohol byť alternatívou pasterizácie termolabilných látok, napríklad bielkovín či krvnej plazmy. Zároveň sa pri ňom podstatne zníži aj denaturácia dôležitých zložiek potravín. (S. Spilimbergo et al.: Inactivation of bacteria and spores by pulse electric field and high pressure CO2 at low temperature, Biotechnology and Bioengineering 82, 118–125, 2003)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Gabriel Hocman

RNDr. Gabriel Hocman, CSc., (*1936) vyštudoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Vo Výskumnom ústave preventívneho lekárstva sa zaoberá prevenciou nádorových chorôb.

Doporučujeme

Jak si delfíni ucpávají uši

Jak si delfíni ucpávají uši audio

Jaroslav Petr  |  17. 12. 2017
Hluk v mořích a oceánech produkovaný člověkem ohrožuje kytovce. Může je dočasně ohlušit nebo jim trvale poškodit sluch. Nově objevený fenomén by...
Tajemná sůva šumavská

Tajemná sůva šumavská

Jan Andreska  |  17. 12. 2017
Byl vyhuben a vrátil se. Na Šumavu lidskou snahou a do Beskyd vlastním přičiněním. Puštík bělavý teď žije opět s námi, ale ohrožení trvá.
Hmyz jako dokonalý létací stroj

Hmyz jako dokonalý létací stroj

Rudolf Dvořák  |  4. 12. 2017
Hmyz patří k nejdokonalejším a nejstarším letcům naší planety. Jeho letové schopnosti se vyvíjely přes 300 milionů let a předčí dovednosti všech...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné