Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024Siemens2024

Aktuální číslo:

2024/10

Téma měsíce:

Konzervace

Obálka čísla

Geneticky modifikované kvasinky produkují lidské bílkoviny

 |  19. 1. 2004
 |  Vesmír 83, 7, 2004/1

Vyrobit pomocí geneticky modifikovaných bakterií či savčích buněk jednoduchou bílkovinu je celkem prosté, vyrobit některé z lidských bílkovin je však mnohem složitější. Na lidské bílkoviny jsou totiž procesem zvaným glykosylace navázány specifické skupiny sacharidových molekul. Tyto cukry určují, jakou mají proteiny strukturu, a tím i jak fungují. Na způsob výroby těchto bílkovin přišli vědci z Univerzity v Dartmouthu a z firmy GlycoFi v New Hampshiru, a to pomocí geneticky modifikovaných kvasinek.

Lidské proteiny se dnes získávají v obřích nádržích s geneticky upravenými bakteriemi či křeččími buňkami, pouze část z nich však svou strukturou a cukernými složkami zcela odpovídá skutečným lidským proteinům. Navíc jsou některé z těchto proteinů, například léčiva proti rakovině, pro savčí buňky toxické, takže likvidují ty buňky, které je produkují.

Vědci z výše zmíněných pracovišť však nyní geneticky pozměnili kvasinku Pichia pastoris tak, že je schopna glykosylovat bílkoviny přesně stejným způsobem jako buňka lidská. Nejdříve z kvasinky vyjmuli geny, které glykosylují bílkoviny „kvasinkovým způsobem“, a potom do ní po částech vložili pět nových genů, které glykosylují bílkoviny „lidským způsobem“.

Takto pozměněná kvasinka Pichia pastoris vyprodukuje i složitější lidské bílkoviny za čtyři dny, což je v porovnání se třemi týdny, které jsou potřeba na výrobu těchto bílkovin klasickou cestou (s použitím savčích buněčných linií), rekordně krátký čas. Navíc bílkoviny získané pomocí kvasinky .Pichia pastoris dosahují velmi vysoké čistoty (téměř 100 %), zatímco bílkoviny získané ze savčích buněčných linií dosahují čistoty maximálně 20 %.

„Polidštěné“ kvasinky by měly vést k větší dostupnosti léčebných postupů, spoléhajících se např. na protilátky a lidský růstový hormon. (Science 301, 1244, 2003)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Veronika Holá

Ing. Veronika Holá (*1978) vystudovala Fakultu životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Je postgraduální studentkou lékařské mikrobiologie v Mikrobiologickém ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde se zabývá zejména bakteriálním biofilmem u klinicky významných mikrobů a jeho rezistencí k antibiotikům.

Doporučujeme

O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu

O konzervování, zelené dohodě i konzervatismu

Michal Anděl  |  30. 9. 2024
Vesmír přináší v tomto čísle minisérii článků, které se zabývají různými aspekty konzervování. Toto slovo má různé významy, které spojuje...
Životní příběh Nicolase Apperta

Životní příběh Nicolase Apperta uzamčeno

Aleš Rajchl  |  30. 9. 2024
Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy...
Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame

Izotopy odhalují původ krovu z Notre-Dame uzamčeno

Anna Imbert Štulc  |  30. 9. 2024
Požár chrámu Matky Boží v Paříži (Cathédrale Notre‑Dame de Paris) v roce 2019 způsobil ikonické památce velké škody. V troskách po ničivé pohromě...