Je náš život určen výživou matek a babiček v těhotenství?
| 8. 12. 2003Randy Jirtle z Lékařského centra Dukeovy univerzity v Durhamu v Severní Karolíně studoval vliv důležitých potravinových doplňků, např. kyseliny listové a vitaminu B12, v potravě březích myší. Ukázalo se, že jejich potomstvo mělo menší sklon k obezitě a k cukrovce než potomci myší, kterým se tyto doplňky k potravě nepřidávaly. Je podobným způsobem ovlivňován i lidský organizmus?
Předpokládá se, že matčino jídlo v době, kdy je její dítě ve stadiu vajíčka nebo raného embrya, má na další život dítěte značný vliv. Uvádí se příklad z Holandska, kde byl na okupovaném území za války strašný nedostatek potravy. Ženy, které v té době byly těhotné, potom nejen rodily výrazně menší potomky, ale prokazatelně menší byla o generaci později i jejich vnoučata. Nyní chce Jirtleho tým zkoumat vliv potravinových doplňků na lidské potomky. Prokáže se, že je naše zdraví zásadně ovlivňováno tím, jak se stravovaly naše matky a babičky?
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [256,32 kB]