Aktuální číslo:

2021/10

Téma měsíce:

Domestikace

Hořká čokoláda zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi

 |  8. 12. 2003
 |  Vesmír 82, 666, 2003/12

Konzumace čokolády zvyšuje v krvi hladinu antioxidantů – látek, které snižují hladinu volných radikálů v krvi, a tím nás chrání zejména před onemocněním srdce a cév, ale i před některými typy zhoubných nádorů. Jestliže ale zároveň s čokoládou konzumujeme mléko, zmíněné zdravotní výhody se tím opět ruší. K tomuto závěru došli vědci z Národního ústavu pro výzkum stravování a výživy v Římě a z Ústavu biomedicínských a přírodních věd Univerzity v Glasgowě, kteří měřili absorpci epikatechinu (jednoho z antioxidantů, flavonoidu přítomného v kakau) v lidském těle.

Hořká čokoláda obsahuje zhruba dvojnásobek flavonoidů než čokoláda mléčná. Vědci ve své studii podali 12 zdravým dobrovolníkům buď 100 gramů samotné hořké čokolády, nebo stejné množství hořké čokolády s 200 ml mléka či 200 gramů čokolády mléčné. Po jedné, dvou a čtyřech hodinách pak testovali hladinu antioxidantů v krevní plazmě dobrovolníků. Těm, kteří snědli jenom hořkou čokoládu, se zpočátku zvýšila hladina antioxidantů v plazmě o 20 %, kdežto těm, kteří k ní pili mléko nebo jedli mléčnou čokoládu, se hladina epikatechinu v plazmě nezměnila. Po čtyřech hodinách se hladina epikatechinu u všech dobrovolníků vrátila k normálním hodnotám.

Epikatechiny se pravděpodobně vážou na mléčné bílkoviny a vědci spekulují, že by mléko mohlo mít stejný vliv i na další jídla bohatá na antioxidanty, včetně ovoce a zeleniny. (Nature 424, 1013, 2003)

Ke stažení

O autorovi

Veronika Holá

Ing. Veronika Holá (*1978) vystudovala Fakultu životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Je postgraduální studentkou lékařské mikrobiologie v Mikrobiologickém ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde se zabývá zejména bakteriálním biofilmem u klinicky významných mikrobů a jeho rezistencí k antibiotikům.

Doporučujeme

Nejlepší cesta, kterou máme

Nejlepší cesta, kterou máme

Eva Bobůrková  |  4. 10. 2021
Člověk se nechová jen racionálně, když se rozhoduje, a to nejen o svých penězích, ale i na pracovním trhu nebo u volebních uren. Jak se občané...
Domestikace zvířat – občas jinak a mimoděk?

Domestikace zvířat – občas jinak a mimoděk?

Jan Robovský  |  4. 10. 2021
Proces domestikace a jeho dílčí aspekty přitahují pozornost vědců nejedné disciplíny. Tento zájem umožňuje jednou za čas získaná data...
Interakce grepové šťávy s léčivy

Interakce grepové šťávy s léčivy

Stanislav Rádl  |  4. 10. 2021
Letos uplynulo třicet let od doby, kdy byl v časopise The Lancet publikován nenápadný článek o interakci šťávy z citrusů s léky, který významně...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné