Aktuální číslo:

2021/1

Téma měsíce:

Roboti

Hořká čokoláda zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi

 |  8. 12. 2003
 |  Vesmír 82, 666, 2003/12

Konzumace čokolády zvyšuje v krvi hladinu antioxidantů – látek, které snižují hladinu volných radikálů v krvi, a tím nás chrání zejména před onemocněním srdce a cév, ale i před některými typy zhoubných nádorů. Jestliže ale zároveň s čokoládou konzumujeme mléko, zmíněné zdravotní výhody se tím opět ruší. K tomuto závěru došli vědci z Národního ústavu pro výzkum stravování a výživy v Římě a z Ústavu biomedicínských a přírodních věd Univerzity v Glasgowě, kteří měřili absorpci epikatechinu (jednoho z antioxidantů, flavonoidu přítomného v kakau) v lidském těle.

Hořká čokoláda obsahuje zhruba dvojnásobek flavonoidů než čokoláda mléčná. Vědci ve své studii podali 12 zdravým dobrovolníkům buď 100 gramů samotné hořké čokolády, nebo stejné množství hořké čokolády s 200 ml mléka či 200 gramů čokolády mléčné. Po jedné, dvou a čtyřech hodinách pak testovali hladinu antioxidantů v krevní plazmě dobrovolníků. Těm, kteří snědli jenom hořkou čokoládu, se zpočátku zvýšila hladina antioxidantů v plazmě o 20 %, kdežto těm, kteří k ní pili mléko nebo jedli mléčnou čokoládu, se hladina epikatechinu v plazmě nezměnila. Po čtyřech hodinách se hladina epikatechinu u všech dobrovolníků vrátila k normálním hodnotám.

Epikatechiny se pravděpodobně vážou na mléčné bílkoviny a vědci spekulují, že by mléko mohlo mít stejný vliv i na další jídla bohatá na antioxidanty, včetně ovoce a zeleniny. (Nature 424, 1013, 2003)

Ke stažení

O autorovi

Veronika Holá

Ing. Veronika Holá (*1978) vystudovala Fakultu životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Je postgraduální studentkou lékařské mikrobiologie v Mikrobiologickém ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde se zabývá zejména bakteriálním biofilmem u klinicky významných mikrobů a jeho rezistencí k antibiotikům.

Doporučujeme

Jeden trhák, co zaplatí náklady

Jeden trhák, co zaplatí náklady

Eva Bobůrková  |  4. 1. 2021
Po vysoké škole aspirantura, pak vojenská služba, návrat do ústavu na jaře 1987. Ale pak přišla turbulentní devadesátá léta. „V roce 1992 jsem se...
Autonomní zabijáci

Autonomní zabijáci

David Černý  |  4. 1. 2021
O životě a smrti na bitevním poli stále ještě rozhoduje člověk, i když samotné provedení smrtícího útoku se čím dál více svěřuje dronům a moderním...
Kriminalizace amatérské entomologie

Kriminalizace amatérské entomologie

Sběr a výzkum hmyzu má v České republice pevné kořeny a dlouholetou tradici. V současné době však zažívá těžké časy. Kromě odlivu zájmu mladých...

Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru

Tištěná i elektronická
verze časopisu
Digitální archiv
od roku 1994
Speciální nabídka
pro školy a studenty

 

Objednat předplatné