VESMÍR. O čem psal před lety
6. 10. 2003 | Vesmír 82, 547, 2003/10
Kvasnice
se skládají z kvasinek, mikroskopických houbiček, z nichž každá představuje jen jednu jedinou buňku. Kvasinky jsou rostliny, nemohou však, protože nemají zeleň listovou, asimilovat kysličník uhličitý ze vzduchu jako jiné rostliny a měnit jej ve škrob a cukr. Mohou se tedy vyvíjet pouze v roztocích, které obsahují již hotovu potravu, na př. cukr. Podle původu lze kvasnice rozdělit na tři skupiny: kvasnice pivní, kvasnice těstové čili droždí a kvasnice sulfitové. K nim se řadí také kvasnice vinné. U prvních tří jde o výrobek, který se získává z odpadků, a to kvasnice pivní z odpadků pivovarských, droždí z melasy (odpadku cukrovarského) a kvasnice sulfitové ze sulfitových splašků vzniklých při výrobě celulosy. Nejstarší jsou kvasnice pivní, kterých se dříve také užívalo do těsta. [] V pivovarech se čerstvými kvasnicovými odpadky krmí koně. Hospodáři jich rádi užívají jakožto píce pro dojnice a vepře. Národohospodářský význam zpracování kvasnic spočívá v tom, že se podařilo vyrobit velmi hodnotné léky a potraviny z odpadových hmot.Vesmír 15. března 1944, s. 137
Zčernalé kmeny z Labe.
Při častých procházkách v Polabské nížině podél toku Labe může se nám někdy ještě i v dnešní době náhodou podařiti, že spatříme velmi starý zčernalý kmen, plovoucí uprostřed řeky nebo již zachycený u břehu. Dnes je sice takový nález velkou vzácností, ale ještě v době před regulací Labe byly takové kmeny vyloveny mezi Libicí a Poděbrady snad každého roku, i několik najednou. [] Už i dr. A. Frič, někdejší profesor na pražské universitě, spolu s dr. V. Vávrou si dobře všimli starých, občas vylovených kmenů. Stáří takových kmenů odhadli na 500 let. [] Pocházejí z dávných dob, kdy byly zaneseny labskými nánosy a na velmi dlouhou dobu do nich zapadly, při čemž již částečně podlehly zuhelnatění. Časem se některý takový kus, skrytý v řečišti, uvolní a vyplave vzhůru ke hladině.Vesmír 15. listopadu 1941, s. 77
Ke stažení
- Článek ve formátu PDF [233,17 kB]
RUBRIKA: Aktuality
Doporučujeme
Se štírem na štíru
Daniel Frynta, Iveta Štolhoferová | 4. 11. 2024
Člověk každý rok zabije kolem 80 milionů žraloků. Za stejnou dobu žraloci napadnou 80 lidí. Z tohoto srovnání je zřejmé, kdo by se měl koho bát,...
Ustrašená společnost
Jan Červenka | 4. 11. 2024
Strach je přirozeným, evolucí vybroušeným obranným sebezáchovným mechanismem. Reagujeme jím na bezprostřední ohrožení, které nás připravuje buď na...
Mláďata na cizí účet
Martin Reichard | 4. 11. 2024
Parazitismus je mezi živočichy jednou z hlavních strategií získávání zdrojů. Obvyklá představa parazitů jako malých organismů cizopasících na...