Meskal s housenkou
| 5. 6. 1995Pokud si dnes u nás koupíte mexický alkoholický nápoj "Mezcal Legitimo de Oaxaca" a najdete na dně láhve utopenou housenku, neběžte s ní na hygienickou stanici. To nebyla výrobcem špatně vymytá láhev! Housenka tam patří. A je považována za zvláště velkou pochoutku, která se má sníst po vypití obsahu.
Meskal se vyrábí ze zkvašených částí mexické rostliny agave (především Agave mescal, ale i některých dalších druhů). A v nápoji potopená housenka patří drvopleňovi druhu Comadia redtembacheri (donedávna uváděnému jako Hypopta agavis), který ji užívá jako živnou rostlinu. Housenka je jasně červená a u nás testovaná značka meskalu měla proto název "Gusano Rojo". Na agave ji lze ve vyspělém stavu najít jen v místním dešťovém období mezi červencem a zářím. Tento drvopleň má totiž jen jedno pokolení do roka a na jedné rostlině může být těchto housenek až čtyřicet.
Vložení housenky do nápoje mu dodá osobitou vůni. Housenka v něm však svou živou barvu ztratí a zůstane jen nevýrazně světlá. Housenky jsou mezi domorodci oblíbeny v úpravě i na jiné způsoby, a proto také sbírány. Pokud se jedí zaživa, syrové, jsou silně pálivé, asi jako pepř, ale Mexičané je hlavně přidávají do kukuřičných placek zvaných tacos. Dále je nakládají do soli a po osmi dnech je se solí rozmělní a sůl používají opět pro její zvláštní vůni. Ostatně, podle pravověrných Mexičanů se má před napitím meskalu vložit do úst špetka soli. Tak na to při popíjení meskalu nezapomeňte.