Vesmírná školaVesmírná školaVesmírná školaVesmírná školaVesmírná školaVesmírná škola

Aktuální číslo:

2025/2

Téma měsíce:

Sklo

Obálka čísla

Ako ničiť baktérie?

 |  12. 11. 2004
 |  Vesmír 83, 609, 2004/11

Sterilizácia či už potravín, alebo liečiv býva často nevyhnutná. Doteraz sa takéto ničenie choroboplodných zárodkov vykonávalo buď zvýšenou teplotou, alebo pôsobením jedovatých chemikálií, ako napríklad zlúčením chlóru. Občas sa však tieto metódy nedajú použiť, lebo by mohli narušiť zloženie liečiv alebo znehodnotiť potraviny.

Talianskí výskumníci preto našli iný spôsob inaktivácie mikroorganizmov. Na baktérie (napr. Staphylococcus aureus) pôsobili už pri izbovej teplote (40 °C) oxidom uhličitým pri zvýšenom tlaku (200 bar) a zároveň na ne nechali účinkovať aj pulzné elektrické pole (do 25 kV/cm).

Počet kolónií schopných množenia klesal úmerne so zvyšujúcou sa intenzitou elektrického poľa a počtom pulzov. Pôsobenie oxidu uhličitého v superkritickom stave viedlo k úplnej inaktivácii baktérií a počet vznikajúcich kolónií poklesol najmenej o tri rády. Synergický efekt pulzujúceho elektrického poľa a pôsobenia oxidu uhličitého bol zrejmý pri všetkých testovaných druhoch mikroorganizmov. Tento postup by mohol byť alternatívou pasterizácie termolabilných látok, napríklad bielkovín či krvnej plazmy. Zároveň sa pri ňom podstatne zníži aj denaturácia dôležitých zložiek potravín. (S. Spilimbergo et al.: Inactivation of bacteria and spores by pulse electric field and high pressure CO2 at low temperature, Biotechnology and Bioengineering 82, 118–125, 2003)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Gabriel Hocman

RNDr. Gabriel Hocman, CSc., (*1936) vyštudoval Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Vo Výskumnom ústave preventívneho lekárstva sa zaoberá prevenciou nádorových chorôb.

Doporučujeme

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem

Probírat se úlovkem hlubokomořských ryb jako pokladem uzamčeno

Eva Bobůrková  |  3. 2. 2025
Přírodovědkyni Zuzaně Musilové učarovaly ryby. A to hlavně podivuhodné ryby hlubokomořské, s obrovskýma očima a strašlivými zuby. Byť mnohé z nich...
Doba skleněná

Doba skleněná uzamčeno

Obliba skla trvá už kolem 5000 let. Díky využití přírodních věd dokážeme prohloubit dosavadní poznání toho, kdy a kde se vyráběly skleněné...
Skleněný zázrak

Skleněný zázrak video

Marek Janáč  |  3. 2. 2025
Jeden z nejunikátnějších sklářských příběhů všech dob odstartovaly dvě rodinné tragédie. Leopoldu Blaschkovi z Českého Dubu zemřela na choleru...