Zemědělství
Výbuchem rozmetaný svatý
ad Vesmír 104, 3, 2025/1 Když jsme na redakční radě Vesmíru probírali obsah lednového čísla s tématem exploze, vystoupil kolega Oldřich Lapčík s...
Výbuchy a hnojení
Způsob, jímž se Héraklés vypořádal s úkolem vyčistit stáje krále Augiáše, ve mně v dětství obdiv k antickému rekovi nevyvolal. Každý přece ví,...
Komu vadí barviva 
ad Vesmír 103, 342, 2024/6 V článku píšete, že jsou zaznamenány alergické reakce po požití Campari. Ve skutečnosti používání barviva E120 košenily...
Sacharinová éra v době éček
ad Vesmír 103, 339, 2024/6 Slavný sacharin (E954) se už před časem vyvinil z kancerogenního působení necukerných sladidel (non-caloric artificial...
Alchymie zbytků 
Plísní tradičně využívaných při výrobě potravin je mnoho. Jedna z nich ale vyniká tím, že byla domestikována, aby vytvářela pokrmy z bioodpadu....
Životní příběh Nicolase Apperta 
Snaha prodloužit trvanlivost potravin a uchovat je pro období nedostatku je nepochybně stará jako lidstvo samo. Naši předci jistě brzy...
Konzervace naší budoucnosti 
Potřeba zachovat bohatství genetických zdrojů rostlin nezbytných pro zajištění potravinové bezpečnosti se s nastupujícími klimatickými změnami a...
Dva mýty o železe ve špenátu
Některé mýty mají pozoruhodnou schopnost přetrvávat i poté, co se prokáže jejich nepravdivost.
Kde se vzala éčka 
Mohlo by se zdát, že přídatné látky jsou výdobytkem moderní doby, ale není tomu tak. Do potravin se přidávají už od pradávna a důvody jsou stále...
(Ne)umělá sladidla 
Když loni v létě zařadilo WHO aspartam na seznam látek, které mají potenciál způsobovat rakovinu, dosáhla diskuse o škodlivosti nekalorických...