Jakl Michal

Ing. Michal Jakl, Ph.D., (*1977) působí na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze, kde se zabývá vlivem pesticidů na necílové organismy.

Počet článků: 5

Bio, nebio, jedno rajčeuzamčeno

12. 7. 2021  |  Vesmír 100, 498, 2021/7
Asi málokdo z nás je nadšený přítomností fungicidů v potravinách, které konzumujeme. Při současných požadavcích na množství a cenu ovoce a...
 

Půda jako supermarketuzamčeno

4. 1. 2021  |  Vesmír 100, 14, 2021/1
Jak rostlina působí na půdní prostředí? Jak ovlivňuje její chemické složení a život mikroorganismů? Tyto otázky se nám zdají zcela zásadní pro...
 

Je resveratrol opravdu lék proti stárnutí?

3. 12. 2018  |  Vesmír 97, 732, 2018/12
O resveratrolu jsme léta slýchali ve spojitosti s příznivými účinky pití červeného vína či s tzv. francouzským paradoxem. Pak se objevily zprávy,...
 

Stres u lidí – pomocník, nebo zabiják?uzamčeno

5. 4. 2018  |  Vesmír 97, 240, 2018/4
Již dlouho víme, že změnu na fyziologické úrovni provází i změna na úrovni psychiky a emocí; stejně jako emoční a psychické změny stavu jedince...
 

Malý velký oxiduzamčeno

8. 9. 2016  |  Vesmír 95, 498, 2016/9
Změna postoje k dusičnanům a dusitanům v potravinách překvapivě souvisí s oxidem dusnatým – malou molekulou, která se vyskytuje v procesech, kde...