i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Šelma z Valče

 |  2. 4. 2024
 |  Vesmír 103, 195, 2024/4

„Kde je myš, zákonitě musí být i kočka,“ chtělo by se říci. Ale platí to tak vždy? A pokud ano, odkdy? Lokalita Valeč v Doupovských horách kromě tzv. „vodní myši“, dnes interpretované jako plch Bransatoglis micio, popsané již roku 1718, vydala další foosilii. Je jí nově popsaný druh Fejfarictis valecensis, relativně drobná kočkotvárná šelma, chrupem připomínající dnešní cibetky či promyky. Ze zvířete se nalezla pouze spodní čelist se zuby. Nález je unikátní, protože se jedná o jeden z nejstarších dokladů migrace kočkotvárných šelem z Asie do Evropy. Migrace probíhala v raném oligocénu, přibližně před 33 miliony lety, po významném ochlazení spojeném s vymíráním na hranici eocén-oligocén.

Mohla „promyka“ Fejfarictis lovit „plcha“ rodu Bransatoglis? A pokud ano, kdo chytal fejfariktida?

de Bonis L. et al.: Geodiversitas, 2024, DOI: 10.5252/geodiversitas2024v46a1

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Paleontologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Milan Chroust

Mgr. Milan Chroust (*1990) vystudoval geobiologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. V současné době působí v Geologickém ústavu AV ČR, kde se věnuje studiu třetihorních želv a krokodýlů z oblasti mostecké pánve. Zároveň je učitelem biologie a zeměpisu na Škole da Vinci v Dolních Břežanech.
Chroust Milan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...