Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Sojčí dospívání

 |  4. 3. 2024
 |  Vesmír 103, 122, 2024/3

V soutěži Czech Press Photo 2023 získal 2. cenu v kategorii Člověk a životní prostředí náš spolupracovník fotograf Martin Frouz. Při svých toulkách „městskou divočinou“ tentokrát zamířil objektiv na mláďata sojek obecných (Garrulus glandarius). Svými fotografiemi chce mimo jiné upozornit na častý problém – zachraňování mláďat, která záchranu nepotřebují. Sojčí mláďata vylétají z hnízd většinou na přelomu května a června a na zemi, pod stromem, na chodníku mohou zdánlivě vypadat jako opuštěná. Jejich rodiče se přitom pohybují nedaleko a krmí je i mimo hnízdo. Mláďata na snímcích Martina Frouze sotva opustila hnízdo vybudované na činžovním domě a snaží se ze země dostat výš, do bezpečí: shodou okolností se jim útočištěm stalo okno, kolo i kapota automobilu. Sojčata se postupně šplhají výš a výš, až dosáhnou na větve stromů. Tam je ještě můžeme pár dní vidět, než se naučí stát se pro kolemjdoucí stejně „neviditelnými“ jako jejich rodiče. 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ornitologie

O autorovi

Eva Bobůrková

Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.
Bobůrková Eva

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...