i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Lední medvědi na souši strádají

 |  4. 3. 2024
 |  Vesmír 103, 129, 2024/3

Vlivem klimatických změn se prodlužuje doba, po kterou lední medvědi nemohou lovit tuleně na ledu a musí přežít na pevnině. V Hudsonově zálivu, kde se bezledové období od roku 1979 prodloužilo o tři týdny na 130 dnů, zoologové na přelomu srpna a září sledovali dvacet medvědů, jimž na krk umístili kamery a GPS vysílače. Někteří medvědi upadli do stavu podobného hibernaci a nepřijímali potravu, jiní lovili ptáky a živili se mršinami, bobulemi, chaluhami a trávou. Výsledek byl stejný – devatenáct z nich ztrácelo hmotnost průměrným tempem 1 kg denně. Jen jeden měl štěstí a narazil na tučnou mršinu, díky které se udržel v kondici. Zdá se, že najít náhradu za energeticky bohatý tulení tuk je pro medvědy velmi obtížné. 

Pagano A. M. et al.: Nat. Commun. 2024, DOI: 10.1038/s41467-023-44682-1

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...