i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Podceňujeme globální význam mikroorganismů

 |  5. 2. 2024
 |  Vesmír 103, 114, 2024/2

Globální změny ovlivňují všechny organismy na planetě, ale naprostá většina pozornosti se věnuje rostlinám a živočichům, zejména těm chlupatým. Mikroorganismy mají sice malé rozměry, ale dosahují mnohem větší druhové diverzity a abundance než rostliny a živočichové. Přesto bývají často přehlíženy. Mikrobiologové ostatně chybějí i v Mezivládním panelu pro změnu klimatu (IPCC) a s mikroorganismy nepočítají klimatické modely.

První dva prosincové týdny probíhala v Dubaji konference OSN o změně klimatu, známá jako COP 28. Byla to první příležitost, při které se dostala ke slovu významná skupina mikrobiologů. Jednalo se zejména o zástupce dvou vědeckých společností sdružujících mikrobiology: Americké mikrobiologické společnosti (ASM1)) a Mezinárodní společnosti pro mikrobiální ekologii (ISME2)).

Nyní vidíte 28 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie, Mikrobiologie, Biologie

O autorovi

Petr Dvořák

Doc. Mgr. Petr Dvořák, Ph.D., (*1984) se na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci zabývá evoluční biologií a molekulární taxonomií sinic a řas.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...