i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak vylepšit bezmasý hamburger

 |  8. 1. 2024
 |  Vesmír 103, 6, 2024/1

Snížit spotřeb u masa je žádoucí jak s ohledem na planetu, tak na lidské zdraví. Jedna z cest je nahradit živočišnou bílkovinu v pokrmu rostlinnou variantou. Jenže je tu jeden nevyřešený problém: rostlinné náhražky se masu nemohou vyrovnat – chutí, šťavnatostí, texturou. Autoři studie se zaměřili na to, jak dodat rostlinným analogům masa dostatečnou šťavnatost. Tu podle nich jídlu propůjčují nasycené tuky. Jejich nadměrná konzumace však, jak známo, zdraví rovněž neprospívá (a platí to i pro nasycené rostlinné tuky, tedy palmový a kokosový). Rostlinné nenasycené oleje jsou pro zdraví přínosné, musí se ale používat potravinářská aditiva, aby z bezmasé placky neunikaly. Ta stávající ale dnešním nárokům na zdravé jídlo rovněž nevyhovují.

Autoři studie zkusili lepší šťavnatost bezmasých hamburgerů zajistit použitím enzymového proteinu glutaminázy. Pod rastrovacím elektronovým mikroskopem měl povrch takto ošetřených texturovaných rostlinných bílkovin zaoblenější tvar a po grilování vykazovaly ošetřené placky výrazně vyšší schopnost udržet tekutinu (což je ukazatel šťavnatosti). Využití glutaminázy může podle autorů zlepšit nejen fyzikální, ale i chuťové a nutriční vlastnosti bezmasých placek a zároveň splnit požadavky „čistého štítku“.

Sakai K. et al.: PLoS One. 2023, DOI: 10.1371/journal.pone.0294637

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství, Chemie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Eva Bobůrková

Eva Bobůrková původní povolání systémové inženýrky nikdy nevykonávala, neb se zhlédla v novinařině. Ze zpovídaných lidí jí brzy jako nejzajímavější vyšli vědci, a tak se od ekonomického zpravodajství odklonila k popularizaci vědy, kteréžto se věnuje od roku 2000.
Bobůrková Eva

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...