i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nežer mě, sousede

 |  29. 5. 2023
 |  Vesmír 102, 306, 2023/6

Saranče stěhovavá (Locusta migratoria) je za normálních okolností mírumilovný hmyz. Pokud se ale díky dostatku potravy začne populace zahušťovat, vzájemný kontakt vede ke zvýšení hladin serotoninu a dopaminu v mozku, k většímu apetitu a v migrujícím hejnu se dokonce začnou projevovat kanibalistické tendence. Nymfy v takové situaci začnou produkovat feromon fenylacetonitril, který ostatní sarančata od kanibalismu odrazuje. Experiment prokázal, že riziko kanibalismu lze uměle zvýšit jak vypnutím genu pro produkci tohoto feromonu, tak zablokováním čichového receptoru pro něj. Protože se jedná o důležitou součást ekologie sarančí, mohla by tudy vést cesta ke kontrole migrujících hejn ohrožujících úrodu.

Chang H. et al.: Science, 2023, DOI: 10.1126/science.ade6155

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Entomologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...