Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

MusMorph – další databáze

 |  3. 4. 2023
 |  Vesmír 102, 189, 2023/4

Za poslední roky postoupila míra digitalizace nebývale kupředu i v tak tradičních zoologických oborech, jako je třeba kosterní morfologie. Od souborů digitálních fotografií se pomalu přesouváme k úložištím trojrozměrných objektů například z počítačové tomografie. Množství dat a prostředků vynaložených k jejich sebrání je ohromující. Je proto potěšující, když se někdo pokusí nejen udělat digitální skladiště údajů sebraných všude po světě, ale vyvine i poměrně chytrý způsob jejich automatického vyhodnocování a tyto závěry poskytne vědecké komunitě i veřejnosti.

Přesně takový je MusMorph, za nímž stojí kanadský vědec Jay Devine, jeho tým a mnoho sběratelů dat. S výsledkem jejich práce se lze seznámit na adrese facebase.org. Tam shromáždili informace o vývoji lebky a zejména obličeje (a jeho různých vývojových vad) myší, nejmasovějšího modelu vývojové biologie savců. A třeba se můžeme trochu zasnít a představit si, že jednou budou k dispozici nejen informace o různých kmenech myší, ale i o jiných hlodavcích, savcích a obratlovcích. Jak potom takové údaje změní náš náhled na cestičky obratlovčí evoluce, sice nevíme, ale je to lákavá představa. Ostatně už teď jsou tam neobrazová data také z člověka, kuřete a rybky dánia.

Devinne J. et al.: Scientifi, 2022, DOI: 10.1038/S41597-022-01338-x

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Informatika, Zoologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

František Špoutil

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...