Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

53

 |  3. 4. 2023
 |  Vesmír 102, 188, 2023/4

53 attosekund (53 × 10–18 s) je délka nejkratšího elektronového pulzu. Experimentátoři ho připravili ozářením wolframového hrotu, jehož špička měla průměr pouhých 70 nm, ultrakrátkým, velmi intenzivním pulzem laseru. Laserový pulz byl kratší (1,9 fs = 1,9 × 10–15 s) než jedna vlna laserového záření. Emitované elektrony jsou přitahovány zpět k hrotu, na jeho povrchu se rozptylují, a nesou tedy informaci o povrchu a dějích na něm. Proto vzápětí ozářili hrot druhým ultrakrátkým pulzem, tentokrát mnohem slabším, což umožnilo lépe charakterizovat pulz pomocí elektronové spektroskopie. Podle autorů je tato metoda dalším nástrojem ke zkoumání struktury a dynamiky hmoty nanesené na wolframovém hrotu na škále pikometrů a attosekund.

H. Y. Kim et al.: Nature, 2023, DOI: 10.1038/s41586-022-05577-1

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...