i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Síla tření závisí na rychlosti

 |  6. 3. 2023
 |  Vesmír 102, 129, 2023/3

Tření je dle okolností žádoucí, nebo nežádoucí. Ve světě makroskopických rozměrů tření mezi dvěma hladkými plochami nezávisí na rychlosti jejich vzájemného pohybu. Na atomární úrovni tomu však může být jinak. Vědci nanesli na hladký platinový povrch grafen a měřili třecí sílu hrotu mikroskopu atomárních sil (kantileveru). Zjistili, že tato síla závisí na rychlosti pohybu hrotu. Překvapivý jev vysvětlují rozdílností krystalických mřížek grafenu a platinové plochy, která má za následek vznik moiré („zvlnění grafenu“). Tento jev by mohl mít využití všude tam, kde je žádoucí ultranízké tření (např. u pevných disků, pohyblivých částí satelitů a kosmických teleskopů).

Yiming Song et al.: Nano Letts., 2022, DOI: 10.1021/acs.nanolett.2c03667

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...