i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Žihadlo rodu mužského

 |  9. 1. 2023
 |  Vesmír 102, 9, 2023/1

Když nemáte žihadlo, použijte genitálie. Touto radou po vzoru kuchařských doporučení Jiřího Babici se inspirovali samečci japonské vosy jízlivky druhu Anterhynchium gibbifrons. Samičky některých blanokřídlých používají jako zbraň žihadlo z modifikovaného kladélka. Samečci A. gibbifrons se jimi inspirovali a brání se před predátory bodnutím párovými paramerami – ostrými součástmi pohlavního ústrojí. Sice bez jedu, přesto se během pokusu ve třetině případů úspěšně ubránili rosničce japonské (Dryophytes japonicus). Když jim výzkumníci paramery odstranili, rosnička byla úspěšná ve 100 % útoků.

 

Sameček japonské jízlivky Anterhynchium gibbifrons se úspěšně ubránil rosničce japonské (Dryophytes japonica). Bodnul ji svými modifikovanými genitáliemi.

Sugiura S.,Tsujii M.: Current Biology, 2022, DOI: 10.1016/j.cub.2022.11.030

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Entomologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...