Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Olympijské úspěchy

 |  5. 9. 2022
 |  Vesmír 101, 518, 2022/9

Jako hrdí partneři ústředních kol biologické i chemické olympiády blahopřejeme buněčné bioložce Lence Libusové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a bioorganické chemičce Petře Ménové z VŠCHT Praha. První z nich byla zvolena předsedkyní řídícího výboru Mezinárodní biologické olympiády, druhá získala stejnou pozici v Mezinárodní chemické olympiádě.

Z obou soutěží letos čeští studenti přivezli několik medailí (byť je poctivé dodat, že medaile nedostávají jen tři nejlepší, ale dělí se o ně více soutěžících). Mezi biology uspěli Marek Pavlica (zlato a celkově páté místo), Daniel Čičovský (stříbro), Matěj PokornýMatěj Vostrčil (oba bronz). V chemické soutěži na medaile dosáhli Václav Verner (zlato), Tomáš Heger (stříbro) a Zdeněk Hartman (bronz).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost, Chemie, Biologie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...