Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

16 + 2

 |  5. 9. 2022
 |  Vesmír 101, 518, 2022/9

Učená společnost České republiky na svém květnovém valném shromáždění zvolila šestnáct nových řádných členů a dva členy zahraniční. Je mezi nimi i buněčný biolog a imunolog Jan Černý, člen redakční rady Vesmíru. A také částicový fyzik Rupert Leitner, jehož článek najdete na s. 532.

Dalšími nově zvolenými členy jsou lékařský biolog a genetik Stanislav Kmoch, informatik Jan Kratochvíl, historik umění Jiří Kuthan, ústavní právník Jan Kysela, lékařský genetik Milan Macek, odborník na umělou inteligenci Jiří Matas, fyzikální chemik Petr Nachtigall, sociolog a religionista Zdeněk Nešpor, biofyzik Tomáš Polívka, biblista Martin Prudký, matematik Tomáš Roubíček, chemický inženýr František Štěpánek (rozhovor Vesmír 100, 738, 2021/12), matematik Jan Šťovíček a hematolog a onkolog Marek Trněný.

Zahraničními členy byli zvoleni právník a sociolog Jiří Přibáň a buněčný biolog Jiří Friml (rozhovor Vesmír 95, 18, 2016/1). 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...