Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Bezbolestné testování laktátu, alkoholu a glukózy

 |  11. 7. 2022
 |  Vesmír 101, 419, 2022/7

Mikrojehly se v medicíně již používají nejen k vpravení léčiva do spodních vrstev kůže (viz Vesmír 99, 259, 2020/5). Nejsou však vhodné pro všechna léčiva. Pro měření některých biomarkerů se skupina vědců z Kalifonské univerzity v La Jola pokusila vytvořit plně integrovaný systém ke kontinuálnímu měření hladin laktátu, alkoholu a glukózy.1)

Diagnostický komplet velikosti mince, který je možné nosit třeba na různých místech těla, aniž by vadil v běžné činnosti, se skládá ze dvou částí: ze soustavy mikrojehel na jedno použití a z elektroniky, kterou je možné používat opakovaně a která bezdrátově přenáší signály do aplikace chytrého telefonu. Mikrojehly pronikají několik desetin milimetru do kůže a kontinuálně sbírají z mezibuněčných tekutin elektrochemické signály.

Časopis Scientific American zařadil mezi 10 nejlepších nově vznikajících technologií roku 2020 také mikrojehly v medicíně.

F. Tehrani et al., Nature Biomed. Eng., 2022, DOI: 10.1038/s41551-022-00887-1

Poznámky

1) Pouze k online čtení je článek dostupný zdarma na adrese https://1url.cz/mrejz.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...