i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Světelná past z Labutího jezera

 |  4. 4. 2022
 |  Vesmír 101, 213, 2022/4

Bakterie Gemmatimonas phototrophica z jezera Tiān é hú (Labutí jezero) v poušti Gobi disponuje unikátním fotosyntetickým aparátem. Kompaktní a efektivní komplex se svou strukturou liší od aparátů jiných fotosyntetizujících bakterií. Tvoří ho dva soustředné kruhy tvořené desítkami proteinových podjednotek, které světlo koncentrují do reakčního centra. Úplně originální však není. Stojí za ním geny, které Gemmatimonas kdysi získala horizontálním přenosem od některé z proteobakterií. Výzkum, na němž se významně podíleli odborníci z Mikrobiologického ústavu AV ČR a Jihočeské univerzity, demonstruje možnosti moderních zobrazovacích technik. Kryoelektronová mikroskopie v kombinaci s ultrarychlou laserovou spektroskopií umožnila studovat strukturu komplexu s rozlišením 0,24 nm.

Qian P. et al.: Sci. Adv., 2022, DOI: 10.1126/sciadv.abk3139

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...