i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Senzory unášené větrem

 |  4. 4. 2022
 |  Vesmír 101, 213, 2022/4

Bezdrátové senzory sbírající data o mikroklimatických podmínkách ve svém nejbližším okolí mohou být užitečné např. v precizním zemědělství (Vesmír 100, 20, 2021/1) nebo v environmentálním výzkumu. Jak je ale v oblasti zájmu rozmístit? Jako inspirace posloužila semena pampelišek. Senzory vybavené nosnou plochou sice váží 30× víc než miligramová semena, i tak ale v mírném větru mohou po vypuštění z dronu uletět až 100 m. Nosné plochy mají různé tvary, takže každý senzor letí trochu jinak a jedním „výsadkem“ lze pokrýt značnou plochu. Senzory nemají baterii, pouze solární panely. Ranní probuzení zajišťuje zbytkový náboj v malém kondenzátoru. Autoři testují jejich zpětný sběr pomocí magnetů.

Iyer V. et al.: Nature, 2022, DOI: 10.1038/s41586-021-04363-9

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství, Technické vědy

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...