i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Stromy se brání proti herbivorům

 |  28. 2. 2022
 |  Vesmír 101, 145, 2022/3

Laboratorní a zahradní experimenty už dříve ukázaly, že se stromy dovedou bránit proti útoku herbivorů tím, že přilákají jejich predátory. Česko-německému týmu se to nyní podařilo zdokumentovat i v přirozeném prostředí – na dubech v lužním lese u Lipska. Vybrané větve vědci ošetřili postřikem rostlinného hormonu, který obrannou reakci spouští. Na listy rozmístili umělé housenky – stopy čelistí a zobáků na nich vypovídaly o aktivitě predátorů. Chemická analýza odhalila zvýšenou produkci několika izoprenoidů, i když vliv jejich koncentrace na intenzitu predace není zcela jasný. Výsledky ukázaly na značnou dynamiku a rozmanitost interakcí v korunách stromů. Na ošetřených větvích se zvýšila predace, vliv na ni mají kromě chemické signalizace i rozdíly mezi stromy, poloha větví v koruně nebo změna zbarvení listů.

Volf M. et al.: Ecology Letters, 2021, DOI: 10.1111/ele.13943

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie, Botanika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...