i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Do ČR míří čtyři nové ERC granty

 |  31. 1. 2022
 |  Vesmír 101, 78, 2022/2

Ty tam jsou doby, kdy čeští vědci vycházeli z grantových soutěží Evropské výzkumné rady (ERC) s prázdnou. V posledních letech jich přibývá, i když na evropskou špičku stále nestačíme. V nejnovější výzvě uspěli čtyři čeští vědci a vědkyně, každý z nich získal pětiletý startovací grant v hodnotě přes 35 milionů korun. Granty získali Hana CahováTomáš Slanina z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, Kateřina Rohlenová z Biotechnologického ústavu AV ČR v centru BIOCEV a Ondřej Dušek z Matematicko- fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Pro srovnání: celkem uspělo 397 žádostí z 4066, úspěšnost je tedy 9,8 %. Nejvíc startovacích grantů získali vědci působící v Německu (72), Francii (53), Velké Británii (46), a Nizozemsku (44). V žebříčku podle státní příslušnosti vypadla Velká Británie (jen 12), v silné čtyřce jsou místo ní Italové (58, druhé místo).

Hana Cahová studuje strukturu RNA a ve svém projektu se zaměří na molekulrání „čepičky“, které RNA chrání a pomáhají buňce reagovat na změny v okolním prostředí (viz její článek: Vesmír 99, 724, 2020/12).

Tomáš Slanina vyvíjí molekulární systém pro přeměnu světelné energie na energii chemických vazeb a následnou konverzi této energie na elektrický proud. Využívá při tom organické redoxní molekulární spínače, tj. malé molekuly, které v reakci na světlo vytvářejí chemickou vazbu, do níž ukládají elektrony. Na základě vnějšího podnětu mohou tuto vazbu opět rozštěpit a uložené elektrony uvolnit ve formě elektrické energie. Tato technologie představuje novou možnost, jak ukládat elektřinu přímo na místě jejího vzniku do „solární baterie“ a pomoci tak stabilizovat výkyvy ve výrobě elektřiny ze solárních zdrojů.

Kateřina Rohlenová studuje metabolickou komunikaci v nádorech s cílem nalézt nové cesty k protirakovinné terapii. Bude se zabývat mezibuněčnou komunikací nukleotidů, které jsou tradičním cílem protirakovinných látek ze skupiny antimetabolitů, ale jejich využití komplikuje toxicita a vznik rezistence.

Ondřej Dušek pracuje na vývoji univerzálního generátoru přirozeného jazyka. Výsledkem by mohl být například hlasový asistent Alexa v češtině nebo nejrůznější aplikace přehledně shrnující i složitá data. „Dnes se většina výzkumů generování přirozeného jazyka zaměřuje na čím dál větší a komplikovanější architekturu neuronových sítí. Já se v projektu naopak vracím trochu do minulosti – kromě neuronových sítí chci využít i explicitní sémantickou reprezentaci, která se dnes v neuronových systémech téměř nepoužívá, ale dříve byla s ručně psanými pravidly jedinou možností, jak generovat text,“ vysvětluje Ondřej Dušek. Chystá se využít neuronové sítě, ale omezit jim pole působnosti, aby se soustředily jen na generování co nejplynulejších vět, ale nebyly zodpovědné za faktickou informaci. Ta bude pevně ukotvená v sémantické reprezentaci.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...