i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Buněčná smrt u bakterií

 |  31. 1. 2022
 |  Vesmír 101, 77, 2022/2

Pyroptóza je specifický druh regulované nekrotické buněčné smrti (viz s. 97). Je to jeden ze způsobů, jimiž se organismus brání infekci. Gasderminy, proteiny aktivované specializovanými proteázami (kaspázami), vytvoří póry v cytoplazmatické membráně a buňka umírá. Nová studie ukázala, že tento sebedestrukční mechanismus je evolučně velmi starý. I bakterie mají proteiny, které jsou s gasderminy funkčně homologické. Také po aktivaci kaspázami vytvářejí póry v buněčné membráně (na obrázku je tomogram zachycující póry vytvořené na modelovém syntetickém lipozomu). U bakterií se tak děje po napadení bakteriofágem. 

Johnson A. G. et al.: Science, 2022, DOI: 10.1126/science.abj8432

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Bakteriologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...