i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Ocenění za katalýzu organických reakcí

 |  5. 12. 2022
 |  Vesmír 101, 730, 2022/12

„Navrhujeme nové flavinové deriváty, které používáme k zefektivnění chemických přeměn v organické syntéze. Slouží v reakcích analogickým těm, které flaviny umožňují v přírodě. Některým flavinovým derivátům však umíme nalézt úplně novou funkci,“ říká o svém výzkumu Radek Cibulka z VŠCHT v Praze (Vesmír 97, 300, 2018/5), letošní laureát Ceny Rudolfa Lukeše. Tu uděluje Česká společnost chemická ve spolupráci s Nadací Experientia (Vesmír 99, 74, 2020/2) za vynikající soubor původních prací z oboru organické, bioorganické a medicinální chemie z posledních pěti let. Vítěze vybírá nezávislá mezinárodní komise složená z předních světových chemiků.

Flaviny jsou deriváty vitaminu B2 a lze je využít jako katalyzátory nejrůznějších chemických reakcí. Lze je excitovat světlem ve viditelné části spektra a tím zvýšit jejich reaktivitu. Výzkum Radka Cibulky umožňuje napodobovat v organické syntéze přirozenou enzymatickou katalýzu, stejně jako urychlovat a usnadňovat reakce, které z přírody neznáme.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...